fbpx

Detalii halucinante, în "Cazul Caracal". Polițistul care a vorbit cu Alexandra avea de gestionat simultan și alte apeluri, cu timp maxim de răspuns de 9 secunde

Image
Image

Apariția, în spațiul public, a convorbirilor între Alexandra, ultima victimă a criminalului din Caracal, și dispecerii 112, respectiv polițistul care i-a preluat apelul, a deschis cutia Pandorei și a scos la iveală bubele sistemului de urgență al cărui rol, cel puțin teoretic, este să salveze vieți. În fapt, acesta se dovedește subdimensionat și complet depășit chiar și în situații de rutină sau mai puțin grave, darămite în cazuri extreme.

Drept dovadă stă situația creată în momentul în care Alexandra a sunat de mai multe ori la numărul de urgență 112, apelurile fiind preluate inițial de dispecerii STS și apoi de un polițist din dispeceratul de la Slatina.

Într-un interviu acordat pentru Antena 3, polițistul care a vorbit cu Alexandra a prezentat modul de lucru din dispecerat și a încercat să explice de ce era forțat să încheie convorbirea în timp ce victima implora să fie ajutată și să rămână cineva cu ea pe fir, pentru că îi este frică de momentul întoarcerii agresorului.

"Apelul de la orice apelant din țară e preluat de STS. După ce strâng câteva date preliminare, apelul ni se trimite nouă prin aplicația asta care este în vigoare și funcționează. După care și noi, la rândul nostru, în limita timpului disponibil... De ce zic timp disponibil? Pentru că apelurile vin unul după altul. Nu există, să zicem, avem liber o oră și putem sta de vorbă cu apelantul cât dorim din acest timp. Nu. Timpul este limitat. În momentul în care apare un alt apel, noi trebuie să răspundem la acel apel în 9 secunde. Cam în atât timp trebuie să luăm contact cu acel apelant. Și când cu cel anterior nu am terminat, încercăm, nu să terminăm discuția, dar să strângem discuția să răspundem și la celălalt apel, în timpul cât mai util pentru că nu cunoaștem dacă apelantul care așteaptă pe linie, nu cunoaștem ce urgență este acolo. (...)Vă dați seama că sub această presiune noi trebuie să și discutăm, să și transmitem, să și luăm acest apel de urgență. Nu că e crâncen, dar este extraordinar de stresant. De-aia e și atât de stresant că mi se pare imposibil câteodată, cum putem să facem aceste lucruri? În afară de asta, ne vin în așteptare apeluri și câte două. Când am fost eu în discuție cu Alexandra, păi a venit apel, a stat în așteptare, a intrat pe roșu și nu puteam să mai stau. Dar anterior discuției cu Alexandra, am avut două apeluri deodată. (...)Noi fiind în Slatina și nu avem decât harta județului Olt de la A la Z. În rest, că e cartierul Bold, că e strada Bold sau știu eu ce dig mai este pe-acolo, nu cunoști. Și atunci asta e presiunea timpului, să obțin și date, să le comunic și la cei din teren pentru că ei știu. Ei știu de-acolo zona. Apăruse un alt apel, dar asta e către finalul discuției, acel apel care apăruse. Cât am putut să vorbesc fără să-mi apară un nou apel am putut să vorbesc liniștit, să o calmez, să spună adresa, cât de cât. Acum, faptul că pe finalul discuției a apărut și acel apel pe roșu și eu în timpul discuției am sunat la cei de la Caracal, nu terminasem conversația cu Alexandra și deja eu am comunicat la cei de la... Asta-i ideea. Să comunic foarte repede că era un caz deosebit. Eu așa l-am perceput din plânsul și suspinele ei. Nu era să iei ceva în derâdere, hai mă lasă că nu-i adevărat. Nu. Era ceva foarte serios. Și la modul ăsta am comunicat. Extrem de repede. La ofițerul de serviciu la Caracal", a spus polițistul în interviul pe care îl puteți citi, integral, aici.

Aceste lucruri sunt confirmate și de ministrul Interimar de Interne, Mihai Fifor. "Un om care sună la 112 ajunge la un operator STS, care în 15-20 de secunde face legătura cu autoritatea necesară. La Caracal a fost o problemă de logistică. Era un singur operator, ceea ce este  problemă. Operatorul mai avea alte trei apeluri în așteptare, dintre care unul era cu violență domestică, dar violență domestică unde existau indicii că de putea petrece o crimă. Probabil de aceea ați văzut atitudinea operatorului 112", a declarat acesta.

"Pentru București vom avea pe același loc 112, ambulanța, SMURD, pompierii și din această structură lipsește poliția. Până pe 8 august va veni și poliția, din ordinul meu, alături de această structură. (...)Vreau să fie pe un loc dispecerii de la STS și cei de la restul structurilor. Asta se va întâmpla prima dată în București până pe 8 august", a declarat Mihai Fifor după ce premierul Viorica Dăncilă a anunțat, miercuri seară, că le-a cerut Ministerului de Interne și lui Raed Arafat să prezinte planul de măsuri referitor la comasarea dispeceratelor între Poliție, SMURD, Pompieri, Ambulanță.

Citiți și: 10 măsuri luate de urgență, după "Cazul Caracal". Comasarea dispeceratelor, printre priorități

Foto cu caracter ilustrativ (sursa: ziarharghita.ro)

 

 

 

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.