Diplomele de asistent medical generalist eliberate de România înaintea aderării la UE vor fi recunoscute automat în statele comunitare

Diplomele de asistent medical generalist eliberate de România înaintea aderării la UE vor fi recunoscute automat în statele comunitare
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Diplomele de asistent medical generalist emise de instituțiile de învățământ din România, eliberate anterior datei aderării la Uniunea Europeană, vor beneficia de recunoaștere automată în statele membre ale Uniunii Europene odată cu modificarea Directivei 2005/36/CE, potrivit unui raport publicat de Comisia Europeană.

"Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor (CNRED), în calitate de Coordonator Național pentru Recunoașterea Calificărilor Profesionale, a propus Comisiei Europene și statelor membre, cu ocazia revizuirii Directivei 2005/36/CE privind recunoașterea calificărilor profesionale includerea și a diplomelor de asistent medical generalist emise de instituții de învățământ din România anterior datei aderării la Uniunea Europeană. Programul a fost elaborat împreună cu experții Comisiei Europene și ai statelor membre și, ulterior, în baza raportului Comisiei Europene privind rezultatele acestuia, s-a decis modificarea Directivei în sensul acordării, de către statele membre, a recunoașterii automate a tuturor diplomelor emise de instituțiile de învățământ din România. Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor, ca autoritate competentă, a transmis permanent Comisiei Europene toate informațiile și clarificările necesare elaborării raportului privind implementarea programului de recunoaștere a diplomelor.  Aceste informații și clarificări transmise către Comisia Europeană au fost furnizate de către școlile postliceale și instituțiile de învățământ superior de profil, precum și de către Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România", au transmis, vineri, oficialii Ministerului Educației.

Pe 7 mai, Comisia a emis o comunicare ce oferă orientări statelor membre pentru a le ajuta să soluționeze problema penuriei de lucrători în domeniul sănătății, în situația de urgență creată de coronavirus. Orientările vor sprijini statele membre să accelereze recunoașterea calificărilor profesionale ale lucrătorilor din domeniul sănătății și să clarifice normele care le permit medicilor și asistenților medicali să își exercite profesia. "Criza provocată de coronavirus a pus o presiune incredibilă asupra sistemelor de sănătate din toate țările și a creat, în întreaga Europă, deficite de lucrători calificați în domeniul sănătății. Astăzi, sprijinim statele membre să utilizeze mai bine normele existente pentru a recunoaște calificările lucrătorilor din domeniul sănătății și pentru a-i ajuta să își îndeplinească sarcinile atunci când și acolo unde este necesar", a declarat comisarul pentru piața internă, Thierry Breton.

Orientările publicate de CE abordează preocupări practice legate de punerea în aplicare a Directivei UE privind calificările care stabilește un cadru pentru facilitarea liberei circulații, în Europa, a profesioniștilor, inclusiv a medicilor și a asistenților medicali. Ele stabilesc modul în care statele membre pot accelera procedurile de facilitare a recunoașterii reciproce a calificărilor, în conformitate cu dispozițiile directivei referitoare la flexibilitate. În plus, acestea clarifică modul în care statele membre se pot asigura că normele directivei privind cerințele minime de formare a medicilor și a asistenților medicali pot fi respectate în cazurile în care studenții nu sunt în măsură să își completeze cursurile de formare din cauza perturbărilor cauzate de criza provocată de coronavirus, inclusiv prin solicitarea unei derogări de la aceste norme.

Sursa foto: nursingtimes.net

Image