fbpx

Documente noi confirmă cifrele referitoare la Tezaurul de metale preţioase trimise la Moscova

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat că a primit documente noi privind Tezaurul pe care instituţia l-a trimis la Moscova în anii 1916 - 1917, documente care completează datele deţinute de instituţie.
„Banca Naţională a României a intrat recent în posesia unor documente din anul 1941 – cu sprijinul altor instituţii ale statului –, în care reprezentanţi ai băncii din perioada respectivă au făcut un inventar pentru conducerea statului român din epocă în legătură cu situaţia Tezaurului pe care BNR l-a trimis la Moscova în anii 1916 - 1917 şi a celorlalte documente de arhivă expediate. Documentul este studiat de specialiştii BNR care încearcă să ateste provenienţa şi autenticitatea documentelor din arhiva BNR şi să coreleze informaţiile noi cu cele existente”, au anunţat reprezentanţii BNR, potrivit Mediafax.
Cercetarea celor 200 de pagini este în curs şi, odată finalizată, BNR va informa oficial publicul şi instituţiile statului român (Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe, Academia Română, alte instituţii interesate) în legătură cu detalii relevante care pot rezulta din aceste documente. „Conform unor evaluări preliminare, documentul are valoarea istorică şi completează materialele deja existente în arhiva BNR, dar nu şi în privinţa documentelor orginale din anii 1916 - 1917 (procesele verbale de predare - primire ale valorilor trimise de statul român şi BNR în Rusia), care stau la baza solicitărilor de returnare a Tezaurului. Documentele noi confirmă cifrele referitoare la Tezaurul de metale preţioase trimise la Moscova. Orice altă interpretare în legătură cu documentele respective nu se susţine, până la finalizarea cercetărilor şi reprezintă simple speculaţii”, au subliniat, în continuare, reprezentanţii BNR.

Image
Image
Image

Publish modules to the "offcanvas" position.