fbpx

Fost rector trimis în judecată pentru fraudă cu fonduri europene

Image
Image

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au anunțat că au trimis în judecată dosarul  Dorinei Tanța Poanta, fost rector al Universității Financiar Bancare București, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de participație improprie, în forma complicității, la folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente ori declarații false inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

"În cursul anului 2011, în cadrul derulării proiectului «BRING IT – Angajați calificați și competitivi într-o economie bazată pe cunoaștere – FPC pentru calificarea de operator introducere, validare și prelucrare de date», inculpata Poanta Dorina Tanța, în calitate de responsabil de proiect, ar fi pus la dispoziția beneficiarului proiectului (o societate comercială), mai multe adeverințe false prin care s-ar fi atestat în mod nereal calitatea de angajați în cadrul unei instituții nebancare a unui număr de 21 de persoane participante la cursurile organizate în cadrul proiectului. Ulterior, fără să cunoască caracterul fals al acestora, reprezentanții societății respective ar fi depus aceste documente la Centrul Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic (C.N.D.I.P.T.) pentru rambursarea cheltuielilor efectuate. Prin aceste demersuri au fost obținute pe nedrept fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de acesta în cuantum de 504.720 lei", au explicat procurorii DNA.

Ministerul Educației și Cercetării a comunicat că se va constitui parte civilă până la momentul începerii cercetării judecătorești.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București.

Fostul rector a fost trimis în judecată, în 2015, și pentru schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene. În cauza respectivă, Curtea de Apel București, prin decizia penală nr. 671/A din 15.04.2016, a stabilit față de inculpată o pedeapsă de 1 an și 4 luni închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 2 ani.

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.