fbpx

Guvernul insistă cu prima pentru carieră, învățământul ajunge în a cincea zi de grevă. Cărbunaru, despre viitoare negocieri: “Nu suntem la piață, nici măcar la mall”

Guvernul insistă cu prima pentru carieră, învățământul ajunge în a cincea zi de grevă. Cărbunaru, despre viitoare negocieri: “Nu suntem la piață, nici măcar la mall”

Image
Image

Cea de-a treia ofertă făcută de Guvern angajaților din învățământ se axează pe aceleași prime de carieră promise acum două zile și pe viitoare beneficii prevăzute de noua Lege a educației sau care ar putea fi prinse în viitoarea Lege a salarizării. Măsurile prezentate vor fi adoptate printr-o ordonanță de urgență, vineri dimineață, în a cincea zi de grevă generală.

 

Oferta Guvernului constă într-un pachet anti-sărăcie pentru angajații din învățământ, care ar urma să fie aprobat în această dimineață de Guvern. Potrivit declarațiilor făcute joi seară de purtătorul de cuvânt al Guvernului, este vorba despre acordarea unor așa-zise prime de carieră și majorarea cu 9% a salariilor personalului nedidactic.

“Guvernul a prezentat tot setul de măsuri pregătit pentru a veni în sprijinul celor care lucrează în sistemul de educație pentru a face posibilă, cât mai curând, reîntoarcerea în clase, atât pentru cei care predau, cât și pentru elevi.

După acest dialog care s-a purtat între reprezentanții Executivului și cei ai sindicatelor din educație, rezultatul acestor discuții a fost analizat de către liderii coaliției de guvernare, iar la finalul acestor discuții sunt în măsură să vă prezint următoarele date. În primul rând, decizia coaliției de guvernare, care va fi implementată chiar mâine de către Guvernul României, în ședința de Guvern de dimineață, vizează închiderea ridicării la nivel maxim pentru veniturile din educație, prin mărirea veniturilor celor care se regăsesc ca personal nedidactic în așa-numita Anexă 8 a legii salarizării, Legea 153, o măsură care vizează 55.000 de oameni care lucrează în acest sector, cu o medie a creșterilor veniturilor de aproximativ 9%. Acestor venituri li se vor adăuga două prime consecutive, una în luna iunie și una în luna octombrie, de câte 500 lei fiecare. De asemenea, aceste prime fiind oferite tuturor celor 55.000 de oameni care lucrează în categoria personalul nedidactic.

Totodată, pentru alte 220.000 de oameni care lucrează în sistemul educațional, mă refer aici la personalul didactic și personalul didactic auxiliar, în luna iunie va fi oferită o primă pentru cariera didactică, de 1.000 lei, care va fi urmată în luna octombrie de o a doua primă, de 1.500 lei. Aș vrea să vă fac această precizare:  discuțiile inițiale, care s-au purtat în cursul săptămânii trecute cu reprezentanții sindicatelor, vizau majorarea veniturilor personalului nedidactic din Anexa 8, la care se adăuga nevoia evidentă de a trata cu prioritate situația debutanților din sistemul educațional, unde s-a discutat, inițial, de această formă de stimulare, de premiere, atât pentru dumnealor, cât și pentru cei care predau, care lucrează în zone defavorizate, cu un stimul în valoare de 1.000 lei. Iată că am ajuns la extinderea acestor formule, care vor purta această formă de premiere pentru cariera didactică, pentru întreg personalul didactic, 220.000 de oameni, care vor primi în total 2500 lei; desigur, în paralel, așa cum deja am anunțat, continuând demersurile pe care Guvernul le face pentru a prezenta public și a lansa în discuțiile cu sindicatele și cu toți cei interesați, tot ceea ce ține de noua grilă de salarizare, după ce mâine, în condițiile în care Anexa 8 este închisă, practic, formele care permit, cel puțin pentru sistemul din educație, majorări salariale, se va fi epuizat.

Ca atare, este evident necesar ca noile creșteri, noile majorări, așteptate, pe bună dreptate, de cei din sistemul educațional, să intre în cadrul noii legi a salarizării, care va avea, în regim de urgență, devansat față de termenul fixat în cadrul PNRR pentru finalul acestui an, decembrie anul curent, în 15 iulie urmând a fi prezentat public și lansat în dezbatere și în analiză pentru a găsi cele mai bune formule, astfel încât, cu prioritate, cei care lucrează în educație să-și regăsească statutul, atât din perspectiva poziției în grilă, cât și din perspectivă financiară, mult mai aproape de ceea ce cu toții ne dorim pentru societatea noastră.

Aceste demersuri, aceste eforturi care se fac, vor fi dublate de faptul că la data de 1 septembrie, când Parlamentul României își reia activitatea, discuțiile pe noua lege a salarizării să fie purtate cu celeritate, pentru a adopta cât mai curând și să avem siguranța că la 1 ianuarie 2024 profesorii, educatorii, toți cei care lucrează în sistemul educațional să aibă, deja, obținute, garantate și date în plată noile drepturi salariale care se vor regăsi în noua lege a salarizării”, a declarat Cărbunaru.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a mai precizat că alte drepturi vor intra în vigoare odată cu noua lege a Educației, de la 1 septembrie:

  • Cadrele didactice care ocupă un post în zonele defavorizate vor primi o primă de instalare egală cu cinci salarii minime brute pe țară.
  • Vor fi alocate sumele necesare pentru a deconta naveta personalului din învățământ din bugetul de stat și nu de la primării, tocmai pentru a elimina potențialele blocaje sau întârzieri.
  • Norma didactică va fi redusă cu două ore săptămânal pentru personalul didactic de predare și de instruire practică, atunci când există o vechime în învățământ de peste 15 ani și gradul didactic unu, fără ca acest lucru să aducă o diminuare a salariului.
  • La încetarea contractului de muncă, va fi acordată o primă care este echivalentul a două salarii de bază.
  • Pentru directorii unităților de învățământ și pentru inspectori, va fi acordat concediu de odihnă suplimentar în conformitate cu contractul colectiv de muncă unic la nivel de sector, de negociere colectivă învățământ preuniversitar.
  • Cadrele didactice care coordonează implementarea proiectelor europene la nivel de unitate de învățământ vor putea beneficia de o reducere a normei didactice de la 18 la 16 ore pe săptămână.
  • Implementarea Programului național de stimulare a excelenței didactice, în acest sens înființându-se un fond de premiere pentru activitatea suplimentară, aflat la dispoziția directorului unității de învățământ și care, astfel, va putea crește autonomia școlilor în a recunoaște meritele celor performanți.
  • Universitățile vor putea majora salariile de bază în funcție de specificul activității desfășurate de profesori și de performanța acestora. Participarea în comisii specifice derulării activităților din cadrul departamentului, școlii doctorale, facultății sau universității va fi inclusă în norma didactică. Cadrele didactice și de cercetare care se pensionează vor primi în plus, din bugetul Ministerului Educației, două salarii raportate la ultimul salariu de bază, iar comisiile consultative naționale ale Ministerului Educației vor putea avea în componența lor și câte un membru al federației sindicale reprezentative din învățământul superior de stat, cu cei mai mulți membri.

Răspunzând la întrebările jurnaliștilor, Cărbunaru a explicat că nu pot fi satisfăcute revendicările sindicaliștilor nici măcar după ce aceștia au redus procentul de majorare salarială solicitat, de la 40 la 25%, “din perspectiva nevoii de a menține angajamentele privind țintele de deficit, dar și din perspectiva apropiatei legi a salarizării”. “Toate aceste măsuri pe care Guvernul le-a pregătit cumva, suplimentar față de majorarea salarială consistentă din sistemul de educație, care se va regăsi în noile grile care vor fi discutate public începând cu 15 iulie, nu reprezintă decât o completare a deschiderii pe care Guvernul o are, înțelegând mesajele pe care le primim din societate și în special din zona sistemul educațional și, desigur, ele vor contribui, pe de o parte, la reducerea presiunii financiare care există acum, poate pe bugetele, pe planurile financiare a acelor aproape 290.000 de angajați din sistemul de educație și cu gândul la ei, cu gândul la fiecare dintre ei, aceste măsuri vin cumva să pregătească ceea ce deja Guvernul a anunțat că va face, o nouă grilă a salarizării, care va fi prezentată public pe 15 iulie și care va oferi, probabil într-un mod suplimentar și cu siguranță mult mai concret, o perspectivă legată de evoluția financiară a pachetelor care vor susține sistemul educațional și din perspectivă salarială”, a adăugat acesta.

Întrebat dacă Executivul este dispus să mai negocieze cu sindicaliștii, ale căror revendicări s-au schimbat, în contextul discuțiilor din ultimele zile, purtătorul de cuvânt al Guvernului a comentat: “Aici nu suntem la piață și, ca atare, nu operăm cu oferte, nici măcar la mall. Guvernul României prezintă măsurile pe care le poate lua”.

Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră!

Sursa foto: FSLI România

 

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.