fbpx

Guvernul modifică legislația electorală miercuri, cu numai trei săptămâni înainte de referendum și europarlamentare

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat că Executivul va adopta, în ședința de miercuri, o ordonanță de urgență pentru modificarea legislației electorale, în sensul propunerilor venite de la Autoritatea Electorală Permanentă. "Pentru mine ca premier este foarte important să ne ocupăm de buna organizare a alegerilor europarlamentare şi a referendumului. Ieri a fost şedinţa pregătitoare şi vom vedea care este forma finală. Eu nu pot să impun, trebuie să discutăm cu secretarul general, cu cei care au avizat acest act normativ ", a declarat Viorica Dăncilă.

AEP a publicat o propunere de modificare, prin OUG, a legislaţiei electorale care să fie aplicată la alegerile europarlamentare şi referendumul pe Justiţie din 26 mai. Autoritatea propune validarea referendumului prin opţiunile valide ale alegătorilor înscrişi în Registrul electoral la data votării, potrivit documentului pus în dezbatere publică.

Astfel, potrivit Mediafax, alineatele (2) şi (3) ale articolului 5 ale OUG prevăd următoarele: "(2) Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în Registrul electoral la data votării. (3) Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi în Registrul electoral la data votării".

Art. 30 alin. 6 din OUG prevede: "Autorităţile publice au obligaţia de fi neutre şi imparţiale în raport cu obiectul referendumului, fiindu-le interzis în campania pentru referendum să se pronunţe în favoarea sau defavoarea problemei supuse referendumului".
Legislaţia electorală în vigoare prevede că rezultatul referendumului este validat prin opţiunile alegătorilor înscrişi pe listele electorale permanente, nu în Registru electoral.

Pe 26 aprilie, liderul PNL, Ludovic Orban, anunţa că PSD vrea ”să îl reducă la tăcere” pe Klaus Iohannis în campania pentru referendum, AEP punând în dezbatere publică o ordonanţă de urgenţă care prevede interzicerea preşedintelui de a se pronunţa asupra referendumului din 26 mai, reamintește sursa citată.

Referendumul pe justiţie va avea loc pe 26 mai, în aceeași zi cu alegerile europarlamentare.

 

Image
Image
Image

Publish modules to the "offcanvas" position.