Guvernul nu renunţă la OUG 7 prin care modifică legile justiţiei. Ce articole se vor schimba

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, i-a prezentat vineri premierului Viorica Dăncilă un proiect de modificare a OUG 7, care a modificat legile justiției și a declanșat proteste masive în rândul magistraților. Lia Savonea, șefa CSM, susţine că noul act normativ aduce ''nişte clarificări substanţiale, exact pe zonele care au generat o stare de îngrijorare şi de conflict''.

Președintele CSM a anunţat că proiectul de modificare a OUG 7 a ajuns la CSM, urmând să fie transmis instanţelor şi parchetelor din ţară, iar săptămâna următoare să se ia o decizie în plen privind avizul care va fi emis, relatează România TV. Savonea a relatat că, la întâlnirea pe care a avut-o cu premierul Viorica Dăncilă la Palatul Victoria, a cerut să fie eliminate din OUG 7 acele prevederi care nu proveneau de la CSM.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, declara joi că a fost elaborată o nouă ordonanţă de urgenţă, care va abroga mai multe prevederi din OUG 7/2019 care fac obiectul protestului magistraţilor. "La MJ a fost elaborat proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea OUG 7/2019. Proiectul este elaborat în sensul celor discutate de premier cu preşedintele CSM, AMR, UNJR, Asociaţia Procurorilor din România, IJ şi Secţia Specială de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie. Modificările fac referire la (...) abrogarea art. 54 - care prevede faptul că judecătorii, alături de procurori pot deveni procurori de rang înalt şi faptul că avizul consultativ pentru procurorii de rang înalt nu mai e dat de Secţia de procurori, ci de plenul CSM - se revine la prevederea anterioară, că doar procurorii pot deveni procurori de rang înalt, iar avizul consultativ este dat de Secţia de procurori a CSM", a declarat Toader.

Image
Image
Image