fbpx

Guvernul propune înființarea "Grupului de lucru 5G". Care vor fi atribuțiile acestuia

Guvernul propune înființarea "Grupului de lucru 5G". Care vor fi atribuțiile acestuia
Image
Image

Pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de joi figurează un memorandum pe tema "Înființarea Grupului de Lucru 5G pentru identificarea măsurilor strategice și tehnice cheie din setul de instrumente al UE pentru atenuarea eficace a riscurilor și asigurarea securității rețelelor 5G necesare a fi implementare de România, respectiv pentru elaborarea raportului privind punerea în aplicare a acestora la nivel național".

Documentul subliniază că "se impune stabilirea la nivel național a unui cadru de lucru interinstituțional care să identifice măsurile concrete și măsurabile necesare pentru a pune în aplicare la nivel național recomandările din setul de instrumente al UE pentru atenuarea eficace a riscurilor și asigurarea securității rețelelor 5G și elaborării raportului privind punerea în aplicare a acestora la nivel național".

Memorandumul propune constituirea, în termen de maxim 10 zile lucrătoare de la aprobarea documentului, a unui grup de lucru interinstituțional, "Grupul de Lucru 5G", sub coordonarea Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor (MTIC), pentru identificarea măsurilor concrete și măsurabile necesare pentru punerea în aplicare a recomandărilor din setul de instrumente al UE pentru atenuarea eficace a riscurilor și asigurarea securității rețelelor 5G în România, respectiv pentru elaborarea unui raport privind punerea în aplicare de către România a măsurilor-cheie identificate.

Potrivit memorandumului "rețelele 5G sunt create pentru a oferi o gamă de oportunități pentru Europa. Perturbările sistemice și de amploare a rețelelor 5G ar putea avea consecințe deosebit de grave pentru numeroase servicii critice. Dată fiind interdependența dintre ecosistemele digitale, impactul perturbărilor ar fi semnificativ și ar trece dincolo de granițele naționale, iar neglijarea securității cibernetice a rețelelor 5G ar submina încrederea în dezvoltarea economiilor și societăților europene. Prin urmare, a fost nevoie de o abordare coordonată și coerentă a securității cibernetice a rețelelor 5G la nivelul întregii UE, astfel încât UE să își asigure suveranitatea tehnologică, securitatea cibernetică și reziliența rețelelor 5G. Fiecare stat membru a realizat propria evaluare a riscurilor la nivel național cu privire la infrastructurile sale 5G. Rezultatul acestor evaluări este un Raport privind evaluarea coordonată la nivelul UE a riscurilor în materie de securitate cibernetică aferente rețelelor 5G și setul de instrumente al UE cu măsurile de atenuare propuse. Setul de instrumente al UE identifică, de asemenea, un set de măsuri strategice și tehnice esențiale, precum și acțiuni de sprijin destinate să consolideze eficacitatea acestora, care pot fi puse în aplicare de toate statele membre și de Comisie. Comisia va continua să sprijine punerea în aplicare a abordării UE privind securitatea cibernetică a rețelelor 5G în general, precum și să aibă inițiative specifice în legătură cu măsurile și obiectivele din setul de instrumente, în cazul în care poate aduce valoare adăugată".

 

Sursa foto: euronews.com

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.