fbpx

Instanța Supremă organizează, joi, tragerile la sorți pentru completurile de cinci judecători

Tragerile la sorţi pentru desemnarea membrilor completurilor de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru anul 2019 au loc, joi, de la ora 10.00. Acestea vor fi realizate în şedinţă publică, la sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Tragerile sunt organizate după ce Curtea Constituţională a admis, în 7 noiembrie, sesizarea Guvernului privind existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în legătură cu formarea completelor de cinci judecători. Curtea anunţa că a admis sesizarea formulată de prim-ministru şi "a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament, pe de o parte, şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe de altă parte, generat de hotărârile Colegiului de conducere a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, începând cu Hotărârea nr.3/2014, potrivit cărora au fost desemnaţi prin tragere la sorţi doar 4 din cei 5 membri ai Completurilor de 5 judecători, contrar celor prevăzute de art.32 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciară, astfel cum a fost modificat şi completat prin Legea nr.255/2013".

 Prima tragere la sorți a avut loc în 9 noiembrie, dar hotărârea  Colegiului de Conducere al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în baza căreia s-a efectuat aceasta, a fost anulată de Curtea de Apel București două săptămâni mai târziu, ca urmare a unei contestații depuse de Liviu Dragnea.

În 13 decembrie, au fost trase la sorţi noile completuri de cinci judecători, iar Cristina Tarcea afirma că a început un asalt şi asupra completurilor de trei judecători de la Înalta Curte.

 Ca urmare a deciziei CCR privind nelegalitatea constituirii completurilor de cinci judecători, mai multe persoane au fost eliberate, după ce Instanţa Supremă a dispus suspendarea executării pedepselor. Printre acestea se numără Elena Udrea, Alina Bica, Rudel Obreja, Dan Şova şi Constantin Niţă.

Noilor completuri desemnate prin tragerea la sorţi de astăzi nu le vor fi repartizate dosare precum cel al lui Liviu Dragnea, Sebastian Ghiţă, Toni Greblă sau Călin Popescu Tăriceanu. Aceste cauze repartizate deja prin tragerea la sorţi din decembrie anul trecut. Judecătorii CSM au stabilit la finele anului, ca toate dosarele repartizate la completurile de 5 judecători de la ÎCCJ, în 13 decembrie, să fie judecate în 2019 de aceiaşi judecători, fără a fi organizată o tragere la sorţi şi în privinţa lor.

Astfel, completurile trase la sorți joi vor fi valabile numai pentru cauzele noi.

 

Image
Image
Image

Publish modules to the "offcanvas" position.