fbpx

"Jumătatea de sus a victimei, găsită în portbagaj cu mobilul în mână". Adevărul despre o poză șoc

O fotografie cumplită însoțită de un mesaj pe măsură s-a viralizat masiv zilele trecute în România. Este reală? Da. Dar mesajul este corect? Nu tocmai. Imaginea a fost distribuită de 47.000 de ori zilele trecute pe Facebook în România. Ea era însoţită de un mesaj în care se arăta că şoferul ar fi produs accidentul în timp ce era atent la telefonul mobil şi că trupul acestuia ar fi fost sfârtecat şi a ajuns în partea din spate a maşinii.

Dar reflectă mesajul realitatea? Se pare că nu, au descoperit jurnaliştii de la realitatea.net. Imaginea originală a fost postată prin 2010 de EMS Flight Crew, o comunitate internațională de medici implicați în salvări aeriene, scrie Snopes.

Este cât se poate de reală: o mașină făcută praf într-un parapet. Doar că nicăieri nu se sugerează că victima ar fi fost tăiată în două, cu atât mai puțin că jumătatea de sus a persoanei a fost găsită în portbagaj. De fapt, judecând după puținele informații aflate la dispoziție, se pare că victima a fost transportată la spital, supraviețuind, măcar în primă fază, mai notează realitatea.net. Nicio informație nu confirmă de altfel faptul că victima stătea cu telefonul în mână în timp ce conducea.

Se pare că fotografia a fost folosită în mod intenționat pentru a-i impresiona pe șoferi, cu un mesaj general: ”Nu folosiți telefonul în timp ce conduceți”. Totuși, în ciuda acestei exagerări și a falsificării imaginii, mesajul de fond este cât se poate de necesar: ”Nu folosiți telefonul mobil în timp ce conduceți”.

Image
Image
Image

Publish modules to the "offcanvas" position.