fbpx

Klaus Iohannis a promulgat noul Cod Silvic. ONG-urile critică legea

Klaus Iohannis a promulgat noul Cod Silvic. ONG-urile critică legea
Image
Image

Președintele Klaus Iohannis a promulgat luni noul Cod Silvic, care prevede mai multe modificări prin care ar trebui sancționate mai aspru tăierile ilegale și violențele împotriva pădurarilor.
„Nu rezolvă problema combaterii tăierilor ilegale. Este o simplă cosmetizare, nu o reformă reală a politicilor forestiere naționale”, susține WWF, potrivit Digi24, într-o scrisoare transmisă președintelui, în urmă cu o săptămână.

Potrivit actului normativ adoptat de Parlament și promulgat de președinte, furtul de arbori intră sub incidenţa penală indiferent de prejudiciu. De asmenea, tirurile sau camioanele cu care sunt transportaţi arborii tăiaţi ilegal vor putea fi confiscate, iar tăierile la ras vor fi interzise în rezervaţiile naturale. O alte prevedere a legii spune că avizul de transport va deveni obligatoriu şi pentru rumeguş, biomasă, coaja arborilor şi orice rest de lemn.

„În spatele unor cuvinte și tehnici legislative meșteșugite, este cosmetizat și păstrat același sistem greoi și necompetitiv, compus din sarcini administrative inutile care tolerează și protejează în continuare furtul cu acte în regulă. Continuăm să „apărăm pădurile cu ciocanul de marcat”, cu un sistem de control și o birocrație excesive, care și-au demonstrat ineficiența în ultimii 30 de ani”, susțin reprezentanții World Wide Fund, potrivit sursei citate.

WWF i-a solicitat președintelui Klaus Iohannis să nu promulge Codul Silvic și să-l retrimită Parlamentului.

Imagine cu caracter ilustrativ, SucevaNews.ro.

 

 

 

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.