fbpx

Klaus Iohannis cere Parlamentului reexaminarea legii privind organizarea orelor de educaţie fizică pentru elevii din învăţământul antepreşcolar şi primar

Image
Image

Preşedintele Klaus Iohannis cere Parlamentului reexaminarea legii care completează Legea educaţiei şi care prevede noi dispoziţii referitoare la organizarea orelor de activităţi psihomotrice şi, respectiv, a celor de educaţie fizică pentru elevii din învăţământul antepreşcolar şi primar.

Potrivit News.ro, Klaus Iohannis a trimis, vineri, Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011.

În sesizare se arată că legea pentru completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011 are ca obiect introducerea unor noi dispoziţii referitoare la organizarea orelor de activităţi psihomotrice şi, respectiv, a celor de educaţie fizică pentru elevii din sistemul de învăţământ de nivel antepreşcolar şi primar. Prin noua reglementare se precizează că elevii din unităţile de educaţie timpurie antepreşcolară vor beneficia de două ore de astfel de activităţi pe săptămână. Pentru învăţământul primar, legea prevede ca, în situaţia în care orele de educaţie fizică nu pot fi predate de cadre didactice de specialitate, acestea să fie predate de către profesorii pentru învăţământul primar.

"Deşi propunerile sunt menite a sprijini participarea elevilor la activităţi fizice periodice, considerăm că sintagma «nu pot fi predate de cadre didactice de specialitate» este lacunară, întrucât nu se precizează care sunt cauzele pentru care aceste ore de educaţie fizică nu pot fi predate de către cadrele didactice de specialitate. De aceea, apare ca necesară stabilirea expresă a situaţiilor care pot determina imposibilitatea predării orelor de educaţie fizică de către personalul didactic de specialitate, aceasta cu atât mai mult cu cât legea poate avea implicaţii asupra calităţii orelor de educaţie fizică, prin prisma experienţei cadrului didactic, cât şi asupra numărului de posturi, a încadrării şi titularizării profesorilor de educaţie fizică", arată Iohannis.

"De asemenea, considerăm că, anterior implementării unor asemenea măsuri, se impune şi realizarea unei evaluări de impact asupra aplicării prevederilor legii, atât în ceea ce priveşte corpul profesoral, cât şi referitor la asigurarea calităţii actului educaţional şi siguranţei elevilor la nivelul învăţământului primar. Faţă de argumentele expuse mai sus şi având în vedere competenţa legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicităm reexaminarea Legii pentru completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011".

Sursă foto presidency.ro.

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.