fbpx

Klaus Iohannis i-a cerut demisia șefului DIICOT, după cazul Caracal. Felix Bănilă anunță că nu se grăbește să ia o decizie

Image
Image

Președintele Klaus Iohannis i-a cerut demisia procurorului-șef al DIICOT, în urma cazului Caracal. Șeful statului a condamnat, luni, modul în care a fost gestionată ancheta, dar și felul în care a fost tratată familia Luizei Melencu, una dintre victimele lui Gheorghe Dincă.

"În condiţiile în care oamenii au așteptarea legitimă de a fi apărați, este revoltător felul în care unele instituţii publice au reacţionat și în ceea ce privește crima de la Caracal dar şi cumplitul caz de la Dâmboviţa. Ce s-a întâmplat în ultimele zile e un exemplu de «așa nu». Este extrem de grav că cei care conduc instituţii ale statului român girează astfel de comportamente prin care posibili infractori sunt trataţi cu mânuși iar victimele sunt tratate cu duritate și agresivitate. Această situație este generată în primul rând de eșecul guvernării incompetente din ultimii ani, o guvernare care a avut ca scop salvarea infractorilor.

Azi nu mă refer doar la Guvern, mă refer și la conducerea DIICOT, instituţie a cărei implicare în cazul Caracal ar fi trebuit sa aducă un plus de credibilitate. Doar că, sub conducerea domnului Bănilă, acest lucru nu s-a întâmplat, iar ancheta continuă să genereze semne de întrebare majore. Modul în care s-au desfăşurat lucrurile până acum nu face decât să ridice suspiciuni şi să accentueze lipsa de încredere a oamenilor în autorităţi, iar o astfel de abordare nu poate duce decât la rezultate proaste.

Așadar, îi cer domnului Felix Bănilă să-şi înainteze imediat demisia din funcţia de procuror-șef al DIICOT", a declarat, luni, Klaus Iohannis.

Șeful statului consideră că "este imperativ ca greșelile din ultimele săptămâni să fie asumate cu responsabilitate şi este nevoie de o schimbare la acest nivel pentru a recredibiliza această instituţie".

În replică, procurorul șef al DIICOT a transmis, marți dimineață, un răspuns prin care anunță că nu se grăbește să ia o decizie în acest sens: "Demisia este un act unilateral de voința, dar sunt împrejurări in care aceasta ar putea reprezenta expresia unui om laș și poate chiar lipsit de responsabilitate. Vă asigur că în cazul meu, nu se va întâmpla așa.

Fiind solicitată de Președintele în funcție al României, desigur că ea trebuie tratată cu maximă seriozitate, ceea ce voi și face, în mod neîntârziat. Așa că, voi culege opiniile colegilor mei, ale șefului ierarhic și al celor implicați în actul numirii procurorului șef al DIICOT, după care voi aduce la cunoștință publică rezultatul deciziei luate.

Instituțiile sunt formate din oameni, însă demisia șefului DIICOT, mai ales în astfel de împrejurări, poate avea consecințe deosebite, până la instabilitate, iar eu nu pot concepe că așa ceva ar fi de dorit, într-o țară membră a UE și a NATO, aflată la frontiera acestora.

Activitatea DIICOT nu se rezumă numai la cazul Caracal și, de aceea, vreau să vă asigur despre faptul că demisia șefului DIICOT, dacă aceasta se va produce, va fi rezultatul unui amplu proces cognitiv și nu doar expresia unei simple porniri instinctuale, golită de importanța funcției, de care, de altfel, sunt pe deplin conștient."

 

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.