fbpx

Legea turismului a fost adoptată de Senat: Site-urile de turism nu mai au voie să promoveze spații de cazare neînregistrate

Image
Image

Proiectul legii turismului, inițiat de guvern, a fost adoptat tacit de Senat după ce aleșii din Camera superioară nu au dezbătut în termenul legal inițiativa. Potrivit g4media.ro, legea urmează să fie transmisă Camerei Deputaților, care este forul decizional.

Proiectul de act normativ a fost adoptat pe 24 aprilie de Guvern, printre cele mai importante prevederi ale acestuia numărându-se interdicția impusă site-urilor sau platformelor dedicate închirierii de spații de cazare de a nu promova anunțurile pentru structuri neînregistrate sau neclasificate, dar și o serie de măsuri de descentralizare, precum transferul în competența autorităților locale a clasificării unităților de cazare, a omologării pârtiilor și traseelor turistice sau a autorizării plajelor.

Principalele prevederi ale proiectului de lege a turismului: 
- Descentralizare: autoritățile locale primesc competențe pentru:
-clasificarea unităților de cazareomologarea pârtiilor și traseelor turistice;
-autorizarea plajelor;
-avizarea documentațiilor pentru construcții;
-atestare ghizi;
- Mistery guest:
-verifică operatorul economic;
-nu este obligat să prezinte legitimația de control;
-clientul misterios transmite actul de control operatorului economic la finalul verificării activității turistice.
- Obligativitatea site-urilor sau platformelor dedicate închirierii de spații de cazare de a nu promova anunțurile pentru structuri neînregistrate sau neclasificate.
- Hotelierii care dețin structuri de cazare în apropiere de plajă au drept de preferință la preț egal pentru închirierea plajelor din vecinătate.

Printre alte elemente cuprinse în legea turismului se numără înfiinţarea Organizaţiilor de Management al Destinaţiei (OMD), Sistemul Informatic de Evidenţă a Activităţii de Turism din România (SIEATR), precum şi redeschiderea birourilor externe de promovare turistică.

O altă prevedere introduce obligativitatea pentru administratorii site-urilor sau platformelor dedicate închirierii de spaţii de cazare de a nu promova anunţurile pentru structuri neclasificate sau neînregistrate.
„Era o problemă extrem de spinoasă care afecta inclusiv mediul privat, dar şi calitatea serviciilor pe care le ofereau turiştilor. O să avem sancţiuni extrem de drastice pentru cei care promovează pe site-uri sau sub alt mod aceste structuri neclasificate”, a afirmat Bogdan Trif, ministrul Turismului, potrivit sursei citate.

Imagine cu caracter ilustrativ, credit foto Radio Accent.

 

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.