fbpx

Licitația pentru cele 250.000 de tablete achiziționate de Ministerul Educației, un dezastru. Ministrul cere demiterea președintelui ONAC

Licitația pentru cele 250.000 de tablete achiziționate de Ministerul Educației, un dezastru. Ministrul cere demiterea președintelui ONAC
Image
Image

Cele 250.000 de dispozitive electronice cu conexiune la internet achiziționate de Ministerul Educației nu vor ajunge la timp la elevi, din cauza modului în care s-a derult licitația. "Ministerul Educației și Cercetării a luat act de rezultatul dezamăgitor al stadiului licitației privind achiziția de dispozitive electronice cu conexiune la Internet, organizată de Oficiul Național de Achiziții Centralizate (ONAC)", a anunțat MEC, într-un comunicat de presă.

Ministerul a început demersurile pentru achiziționarea celor 250.000 de dispozitive electronice încă din data de 7 mai, când a fost alocată prin Hotărâre de Guvern suma de 150 de milioane de lei.

"Toate instituțiile implicate, inclusiv Oficiul Național al Achizițiilor Centralizate, și-au luat angajamentul să încheie, în termenii agreați, toate procedurile, astfel încât dispozitivele să fie, în prima zi de școală, la dispoziția elevilor.  Deși au beneficiat de tot sprijinul Ministerului Educației și Cercetării în toată această perioadă, oficialii ONAC au refuzat să fie cooperanți și proactivi în identificarea  de soluții rapide, dovadă fiind rezultatul catastrofal al acestui întreg proces. Mai grav, ONAC nu a informat în timp util Ministerul Educației și Cercetării cu privire la stadiul licitației, deși au existat nenumărate solicitări zilnice privind acest subiect", a mai transmis Ministerul Educației.

„Consider inacceptabil rezultatul dezastruos al licitației, după atâtea luni în care toate instituțiile implicate, mai puțin ONAC, au luat toate măsurile ca procedura să fie încheiată la termenele stabilite. Cei care vor avea de suferit de pe urma incompetenței oficialilor ONAC sunt elevii, profesorii și părinții. Din aceste considerente, solicit premierului României, domnul Ludovic Orban, demiterea președintelui ONAC, Cornelia Nagy, și doresc reluarea, în regim de maximă urgență, a procedurilor de licitație”, a transmis Monica Anisie, ministrul Educației și Cercetării, prin intermediul aceluiași comunicat. 

Anterior, premierul Ludovic Orban anunțase că, din cele 250.000 de tablete vor putea fi cumpărate 70-80.000.

"Aici a existat foarte multă, după părerea mea, obtuzitate şi o rigoare excesivă în derularea procedurii, a durat prea mult. O să achiziţionăm, până la urmă, 70-80.000. Dar ne-am gândit la lucrul ăsta. Noi am prevăzut, am dat Ordonanţă de Urgenţă care este în vigoare, am mobilizat resurse financiare din fonduri europene, 175 de milioane de euro, care sunt dedicaţi strict cheltuielilor pentru deschiderea şcolilor. Noi vom deconta autorităţilor locale sau şcolilor orice achiziţie care este făcută, avem o sută de milioane de euro pentru tablete, se pot achiziţiona 500.000 de tablete, avem 50 de milioane de euro pentru materiale, echipamente de protecţie pe care de asemenea le vom deconta autorităţilor locale”, a mai spus premierul, care a anunțat că va demite conducerea ONAC.

Încă din primăvară, mai multe primării din Prahova au anunțat că au achiziționat tablete pentru a le pune la dispoziția elevilor, în special a celor care urmau să susțină examene naționale.

Sursa foto: portalsm.ro

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.