fbpx

Mașină Salvamont lovită în timpul intervenției. Salvamontiștii cer modificarea legislației, pentru a putea folosi girofare

Mașină Salvamont lovită în timpul intervenției. Salvamontiștii cer modificarea legislației, pentru a putea folosi girofare
Image
Image

Salvamontiștii au lansat o campanie prin care cer modificarea legislației rutiere care, în prezent, nu le dă voie să utilizeze sisteme de avertizare acustică și luminoasă, adică sirene și girofaruri, la autospecialele de intervenție, atunci când se află în misiune, astfel că deplasarea la locul intervenției le îngreunează munca și chiar le pune viața în pericol.

"Cerem modificarea art. 32, alin. (1), litera b) din Codul Rutier prin adăuga autospecialelor din cadrul serviciilor locale și județene de salvatori montani «Salvamont» în categoria vehiculelor cu regim de circulație prioritară, dotate cu sisteme de avertizare acustică și luminoasă de culoare albastră", au transmis salvatorii.

Solicitarea lor vine după un accident care a avut loc în weekend și în care a fost implicată o mașină Salvamont. "Mașina de intervenție a salvamontistilor din Maramureș accidentata în trafic în timp de se deplasa la un caz de o deosebita gravitate. În urma cercetărilor efectuate de politia rutiera toată vina a aparținut autovehiculului care a întrat în mașină Salvamont. După aproape cinci ani, cu zeci de ore de discuții și de avize favorabile obtinute , poate, în aceasta legislatura parlamentară va fi aprobat și amendamentul prin care sa se permită folosirea mijloacelor de semnalizare acustică și vizuală care asigură prioritate și siguranță în trafic pe timpul deplasării la acțiunile de salvare", este mesajul publicat de Dispeceratul Național Salvamont.

"Deși legislația impune dotarea echipelor Salvamont cu ambulante pentru transportul echipelor medicale și a accidenţilor, legislația rutieră nu a fost actualizata și nu nominalizează, încă, Salvamont-ul între instituțiile statului cu drept de folosință a acestor mijloace de semnalizare a priorității în trafic.

Salvamont-ul, singura instituție abilitată legal pentru salvarea persoanelor accidentate pe munte, se afla sub coordonarea operativă a Departamentului pentru Situații de Urgență al Ministerului de Interne și organizată ca instituție publice aparținând administrației publice județene sau locale.

Cu 8.297 de persoane salvate în 7.170 de intervenţii, în anul 2019, și cu un grad de răspuns de 100 %la evenimentele montane, structurile Salvamont au demonstrat că desfășoară o activitate de salvare la un nivel foarte bun, corespunzător cerinţelor mereu impuse de dezvoltarea turismului şi activităţilor economice din zona montană", au mai punctat reprezentanții Salvamont România.

Petiția lansată de salvamontiști poate fi semnată AICI.

Sursa foto: Salvamont România - Dispeceratul Național Salvamont

 

 

 

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.