fbpx

MAI a avertizat STS cu privire la riscul apariției unor erori în sistemul folosit la scrutinul de duminică. Aproape 600 de sesizări de vot multiplu, până la ora 12.00

MAI a anunțat, duminică, că autoritățile s-au confruntat, în primele ore de la deschiderea urnelor, cu o avalanșă de sesizări privind cazuri de vot multiplu. 

"Până la acest moment, angajații MAI au primit în mod direct și au efectuat verificări cu privire la 48 de sesizări referitoare la comiterea unor infracțiuni sau contravenții care au legătură cu procesul de votare. Până acum 23 nu au fost confirmate.

O anumită particularitate s-a sesizat în legătură cu semnalările primite la MAI din Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal.

În primele 5 ore de la începerea procesului de votare, au fost înregistrate peste 570 de semnalări  referitoare la posibile situații de vot multiplu. Conform prevederilor legale, aceste semnalări ajung la MAI întrucât ele apar ca posibile fapte penale.

În urma verificărilor punctuale, la fața locului, un număr semnificativ din aceste semnalări nu s-au confirmat, restul fiind în cercetare, sens în care se evidențiază posibile erori în operarea tabletelor din secțiile de votare de către operatorii acestora", a explicat purtătorul de cuvânt al MAI într-o declarație de presă susținută la ora 13.00.

MAI a transmis către STS o corespondență în care sesizează această situație de fapt, inclusiv posibilitatea înregistrării unor erori  asupra modului cum sunt selectate și opțiunile de vot ale alegătorilor – pentru unul sau ambele procese electorale. De asemene, reprezentanții Ministerului au solicitat STS să revină și să atenționeze operatorii din secții asupra respectării procedurii de utilizare a SIMPV, deoarece astfel de situații pot genera percepții false fie asupra corectitudinii procesului de votare, dar mai ales asupra prezenței generate de aplicație și prezentată public pentru cele două scrutine electorale.

 

Image
Image
Image

Publish modules to the "offcanvas" position.