fbpx

Mai mulți piloți rezerviști, recrutați pentru operarea elicopterelor SMURD și pe timp de noapte

Image
Image

Ministrul de Interne Marcel Vela a anunțat, luni, în prezența secretarului de stat Raed Arafat, că a luat legătura cu piloţi rezervişti care au acceptat să vină pentru a fi comandanţi de aeronave SMURD, iar acestea să poată opera şi pe timp de noapte.

”Avem o veste bună pentru toţi cetăţenii din zona Moldova, zona Banat, zona Oltenia şi zona Dobrogea. În aceste zile, am luat legătura cu piloţi rezervişti din cadrul Inspectoratului General de Aviaţie, care au ieşit la pensie odată cu legea care a deschis uşa foarte larg pentru angajaţii ministerului şi au acceptat să revină în sistem. Am vrut să spun acest lucru public, pentru că doresc să le mulţumesc. Sunt eroi, sunt patrioţi care au răspuns ”Prezent” la chemarea ministrului pentru a-şi face datoria faţă de ţară, pentru că ţara are nevoie de ei. Din acest motiv, respectul meu trebuie adus aici în faţa opiniei publice domnului general Ioan Cristinel, domnului comandor Neculai Chiriţă, domnului comandor Emil Bucurescu şi domnului comandor Puiu Ştefan. Toţi patru au peste 1.000 de ore de zbor şi pot îndeplini condiţia de comandant de aeronavă SMURD astfel încât elicopterele SMURD din Iaşi, Arad, Craiova şi Constanţa să poată executa misiuni de noapte pentru salvarea pacienţilor sau celor accidentaţi”, a declarat Marcel Vela, citat de News.ro.

Șase aeronave sunt disponibile pentru a acoperi teritoriul României, dar cele două de la Galaţi şi de la Jibou încă nu pot face acest lucru, având în vedere că nu există condiţii tehnice.

”În condiţiile în care avem aeronave, vom avea piloţi, de la 1 februarie vor fi angajaţi, vor parcurge etapele de pregătire şi vor executa misiuni şi de noapte, inclusiv pentru a ajuta pacienţi care au nevoie de transplant pe lângă, evident, serviciile de urgenţă pentru pacienţi şi accidentaţi. Aceste elicoptere de la Iaşi, Arad, Craiova, Bucureşti, Constanţa şi Târgu Mureş sunt în slujba cetăţenilor. Voi propune o iniţiativă normativă prin care toate oraşele şi municipiile din România să aibă posibilitatea să îşi amenajeze locuri de aterizare şi decolare autorizate de către Autoritatea Aeronautică să corespundă din punct de vedere tehnic inclusiv pentru decolări şi aterizări de noapte”, a anunţat ministrul, citat de aceeași sursă.

Zborurile de noapte ale elicopterelor SMURD au constituit temă de dispută între ministrul Vela şi Arafat, la ultima videoconferinţă cu prefecţii, de anul trecut, coordonatorul SMURD spunând că nu pot fi făcute astfel de zboruri în toate zonele, pentru că nu sunt suficienţi piloţi.

 

 

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.