fbpx

Marcel Vela a anunțat că, din 15 mai, starea de urgență ar putea fi înlocuită cu starea de alertă. Ce presupune această măsură

Marcel Vela a anunțat că, din 15 mai, starea de urgență ar putea fi înlocuită cu starea de alertă. Ce presupune această măsură
Image
Image

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a confirmat, miercuri seară, că autoritățile se gândesc ca, din 15 mai, starea de urgență să fie înlocuită cu starea de alertă.

"Instituirea ei ar însemna că am putea prelua parte din deciziile din Ordonanţele Militare printr-o decizie a Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă. Starea de alertă este declarată de Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă în baza unei şedinţe care este prezidată de premierul României.  Se instituie în baza unei ordonanţe de urgenţă existente care stabileşte paşii care trebuie făcuţi. Oarecum este sub nivelul stării de urgenţă. Nu mai exista Ordonanţe Militare, nu mai sunt restrânse anumite drepturi, dar vor fi gestionate tot pentru a proteja sănătatea publică toate deciziile, implementarea lor, respectarea lor, sancţionarea încălcării unor reguli de către Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă", a spus ministrul de Interne, Marcel Vela, la Realitatea Plus.

Acesta a subliniat că, din cifrele existente în prezent, reiese că românii au respectat restricțiile în perioada Paștelui, dar mai urmează 1 Mai, o sărbătoare pe care oamenii sunt obișnuiți să o petreacă în aer liber. În acest an nu este posibil, iar de modul în care vor fi respectate în aceste zile măsurile impuse la nivel național depinde relaxarea restricțiilor peste două săptămâni.

"Suntem la un timp suficient de după sărbătorile pascale să vedem că nu avem un vârf al pandemiei. Asta înseamnă că romanii au fost responsabili. Meritul principal îl au cetăţenii. În această perioadă care urmează, 1 Mai, lumea e obişnuită să iasă la iarbă verde. Nu e bine să facă asta pentru că virusul nu ţine cont de sărbători. În această situaţie, noi putem să luăm măsuri coercitive când nu se respectă regulile respective, în sensul că e în vigoare fiecare prevedere din toate Ordonanţele Militare, inclusiv cele care au restricţii cu privire la mersul la iarbă verde, la grătar, în parcuri. (...) Ce semănam acum, în acest weekend, vom culege în 15 mai. Vrem ca în 15 mai să gândim în altă situaţie, mai rezistăm un pic, astfel încât, din 15, să putem privi altfel şi perioada de vară, concediile, ieşitul în parc... Nu depinde de mine, ca ministru, dacă se întâmplă lucruri mai bune sau nu în 15 mai, depinde de fiecare cetăţean ", a explicat Marcel Vela, pentru Realitatea Plus.

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.