Ministrul român al Digitalizrii, Bogdan Ivan, ar fi fost la sediul TikTok din Dublin, la începutul lunii octombrie, „pentru a discuta despre pregătirea alegerilor prezidențiale și parlamentare”, după acuză vicepreședintele CNA. Valentin Jucan îi cere demisia din funcție, într-o postare publicată miercuri seară pe pagina sa de Facebook. În replică, Ivan susține că este „nemulțumit” de modul în care TikTok a reacționat la solicitările din partea instituțiilor statului român.
Într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, Valentin Jucan îi cere demisia lui Bogdan Ivan din funcția de ministru al Digitalizării.
„Îi solicit public demisia ministrului Bogdan Ivan de la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării. Motivul: În cadrul discuției avute astăzi cu Comisia Europeană, TikTok, ANCOM și AEP am aflat cu uimire că domnul ministru a fost la Dublin, în data de 3 octombrie, la sediul TikTok pentru a discuta despre pregătirea alegerilor prezidențiale și parlamentare.
A plecat fără să informeze autoritățile relevante în organizarea alegerilor. Nu știm ce mandat a avut și care au fost rezultatele. Nu au fost comunicate.
Ministerul pe care îl reprezintă NU are nicio prerogativă în a discuta cu platformele sociale pe tema organizării alegerilor, mai ales în contextul Regulamentului (UE) 2022/2065 privind serviciile digitale (DSA).
A plecat la Dublin fără să informeze Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), fără să informeze Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) și fără să informeze Consiliul Național al Audiovizualului (CNA), acestea fiind principalele autorități ale DSA, ANCOM fiind chiar autoritatea desemnată prin lege să gestioneze DSA.
ALEGERI PREZIDENȚIALE 2024. CCR va judeca, joi, cererile de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale
Ministrul a preluat pe propria persoană discuțiile cu platformele, deși a fost averizat în repetate rânduri că nu are nicio prerogativă, periclitând mecanismele firești ale funcționării DSA și, iată, contribuind la o deficientă cooperare între instituții, cu efecte vizibile în situația gravă pe care o traversăm.
Politizarea procedurilor din cadrul DSA și politizarea comunicării cu marile platforme sunt contrare principiului funcționării regulamentelor europene”, a scris Valentin Jucan pe rețelele de socializare.
„Acel oficial CNA de care faceți discuție, împreună cu CNA și cu alte șapte instituții din România sunt responsabili de implementarea acestei legislații europene, fiecare pe segmentul ei de activitate. Ne-am întâlnit de nenumărate ori, împreună cu toți colegii mei. S-au autosesizat o parte din roluri pe acest subiect și a fost un efort colectiv, prin care fiecare a încercat să își facă treaba pe segmentul lui. Nu răspund în niciun fel (acestei cereri de a demisiona, n.r.), fiecare om poate să ceară orice. (...) În condițiile în care atribuțiile pe care le-am avut, conform legii, le-am exercitat la maxim, nu pot să răspund eu în dreptul atribuțiilor altor instituții. (...) Cei responsabili de implementarea de Digital Services Act (DSA, n.r.) sunt cei de la Comisia Europeană, ANCOM-ul din datele pe care le am a făcut reclamații la Comisia Europeană pe aceste subiecte, iar mai departe, pe același principiu ca și acum două spătămâni: dacă sunt situații în care s-a constatat, în contextul deschiderii unor acțiuni penale, in rem sau în altă formă, și sunt constatate încălcări ale legii, cei responsabili vor plăti. Dacă mă întrebați pe mine, modul, atitudinea de raportarea a TikTok față de autoritățile din România a fost una defectuoasă și sunt total nemulțumit de modul în care au reacționat la solicitările din partea instituțiilor statului”, a precizat Bogdan Ivan, citat de HotNews.