fbpx

Ministrul Justiției a propus-o a treia oară pe Adina Florea pentru funcția de procuror șef al DNA. Toader, către Iohannis: "Din categoria «Să citim până/poate înțelegem»"

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a transmis joi, din nou, la Cotroceni, propunerea ca Adina Florea să fie numită în funcția de procuror șef al DNA, după ce acest lucru a fost refuzat de două ori de președintele Klaus Iohannis.

Odată cu aceasta au fost transmise și celelalte patru propuneri, pentru funcții din Parchetul General și DIICOT, de asemenea refuzate anterior.

Într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, Toader precizează că la Ministerul Justiției au ajuns, pe 9 ianuarie, și adeverințele de la CNSAS, "din care rezultă îndeplinirea cerinței legale de către fiecare dintre cele 5 candidate".

Toader a anunțat retransmiterea propunerilor către Cotroceni printr-un mesaj ironic la adresa șefului statului:

"Din categoria «Să citim până/poate înțelegem!»

Președintele României a respins cele 5 propuneri de numire în diferitele funcții de conducere, din cadrul Ministerului public, pe motive de nelegalitate, constând în lipsa adeverinței de la CNSAS, din care să rezulte lipsa «calității» de colaborator.

Pe 27 decembrie 2018, am revenit către președintele României, solicitând reevaluarea propunerilor formulate, motivând faptul că nu poate fi vorba despre o nelegalitate.

La rândul său, președintele a revenit, reiterând așa-zisa nelegalitate referitoare doar la Adina Florea, constând în aceea că «...în continuare, documentația transmisă nu conține dovada care să ateste îndeplinirea condiției prevăzute de art. 48 alin 10) din Legea nr. 303/2004, respectiv aceea ca persoana propusă să nu fi făcut parte din serviciile de informații înainte de 1990 și nici să nu fi colaborat cu acestea».

Pe data 28 decembrie 2018, CNSAS a transmis către secția de procurori din CSM, adeverințele din care rezultă îndeplinirea cerinței legale de către fiecare dintre cele 5 candidate. Respectivele adeverințe au fost transmise către MJ tocmai pe data de 09 ianuarie 2019.

Astăzi, 10 ianuarie 2019, în urmă cu câteva minute, am transmis către președinte respectivele adeverințe din care rezultă îndeplinirea cerințelor legale privind propunerile formulate, solicitând să își reconsidere refuzul bazat pe motive inexistente".

Citiți și:  Klaus Iohannis a respins din nou propunerea de a o numi pe Adina Florea la șefia DNA

"În data de 10 ianuarie 2019, ministrul justiției, domnul prof.univ.dr. Tudorel TOADER, a transmis Președintelui României, domnului Klaus Werner IOHANNIS, documentația primită, în data 09 ianuarie 2019, de la Consiliul Superior al Magistraturii (comunicată acestuia de către Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securității), documentație ce are ca obiect rezultatul verificărilor îndeplinirii condiției prevăzute de art. 48 alin.(10) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor (respectiv ca persoana propusă să nu fi făcut parte din serviciile de informații înainte de anul 1990 sau să fi colaborat cu acestea) de către persoanele propuse de ministrul justiției pentru numirea în diferitele funcții de conducere, din cadrul Ministerului Public, solicitând să își reconsidere refuzul", se arată și în comunicatul dat publicității joi, de Ministerul Justiției.

 

Image
Image
Image

Publish modules to the "offcanvas" position.