Ministrul Mediului a emis ordin prin care 140 de urși pot fi împușcați

Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a anunţat, în timpul unei vizite în Braşov, că a trimis către Monitorul Oficial, spre publicare, un ordin prin care se aprobă o cotă de intervenţie pentru 140 de urşi, anunță Mediafax. „Trebuie să protejăm specia, trebuie să avem grijă şi de noi, de toţi cetăţenii. (...) Vă spun sincer că rămân dezamăgită şi, de multe ori, stupefiată atunci când mă uit la televizor şi văd (...) că alimentăm această tendinţă de a apropia ursul cât de mult de noi şi a ne face rău, în loc să îl lăsăm în pace, şi aruncăm deşeurile produse de noi, dându-i, în felul acesta, posibilitatea ursului să coboare de la munte la şes şi de multe ori să intre în anumite oraşe care sunt chiar la şes şi unde nici nu gândeau cetăţenii că vor întâlni ursul pe o cale publică sau în propria gospodărie. (...) Astăzi (luni - n.r.) deja am trimis către Monitorul Oficial publicarea celui de al doilea Ordin de intervenţie pe carnivora mare urs pentru un număr de 140 de exemplare", a declarat Graţiela Gavrilescu, aflată în vizită la Rezervaţia de urşi de la Zărneşti.

Aceasta a avertizat că persoanele care vor hrăni urşii vor putea fi amendate, dar și că un proiect pentru amenajarea celui de-al doilea aşezământ de urşi a fost depus pentru a fi finanţat prin POR.

"Trebuie să încercăm să rezolvăm şi cu despăgubirile pe care le dăm cetăţenilor cărora ursul le-a provocat pagube”, a mai spus ministrul Mediului.

Numai în Prahova, de la începutul anului și până în prezent, jandarmii montani au răspuns la peste 150 de solicitări pentru alungarea urșilor.

Citiți și:  Campanie a Jandarmeriei, în stațiunile montane din Prahova: "Nu vă apropiați de animalele sălbatice"

 

Image
Image
Image