fbpx

Ministrul Sănătății și șeful DSU avertizează că unele restricții vor fi ridicate pe 15 mai doar dacă epidemia intră pe o pantă decendentă

Ministrul Sănătății și șeful DSU avertizează că unele restricții vor fi ridicate pe 15 mai doar dacă epidemia intră pe o pantă decendentă
Image
Image

Data de 15 mai nu trebuie privită chiar ca termen cert pentru relaxarea restricțiilor impuse în contextul pandemiei. Avertismentul a fost lansat simultan, luni, de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și șeful Departamentului pentru Situații de urgență, Raed Arafat.

"Există acest risc ca 15 mai, dacă nu vom fi pe o pantă descendentă a cazurilor, să rămână o promisiune", a atenționat Nelu Tătaru luni seară, la România TV.

"Trebuie să evaluăm situaţia de la o zi la alta, suntem încă pe panta ascendentă a cazurilor zilnice. Au scăzut cazurile de la terapie intensivă, dar avem nevoie de 7-10 zile să vedem dacă rămânem cu număr constant, apoi de încă două săptămâni să vedem dacă scădem cu numărul infectaţilor şi chiar cu numărul de decese", a mai explicat ministrul, pentru sursa citată.

Același mesaj a fost transmis și de secretarul de stat în MAI Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență. "Măsurile de relaxare se vor lua treptat - iei câteva măsuri care sunt cu risc minimal, după care aștepți să vezi impactul lor, după care mai iei o parte din măsuri, mai aștepți să vezi impactul lor. Dacă vezi că au avut impact mai mult decât ai calculat poate te oprești, nu mai iei o măsură după. 

Vor fi măsuri compensatorii - purtatul măștii e o măsură compensatorie. S-ar putea să nu mai poți să intri în mijlocul de transport în comun dacă nu ai nasul și figura acoperite. S-ar putea când te duci la locul de muncă să vezi că e un control stric la intrare. Dacă ai simptome nu vei fi lăsat să intri la locul de muncă. Sau nu vei putea intra într-un magazin. Vor fi deci măsuri care vor încerca să compenseze măsurile de relaxare care vor urma", a detaliat Raed Arafat, la Antena 3, măsurile care, de la jumătatea lunii viitoare, le-ar putea înlocui pe cele valabile în prezent.

"Nu putem astăzi, când suntem încă în aprilie, să spunem că în 15 mai vor fi luate cutare măsuri. Sunt unele deziderate pe care nu vrem să le transformăm în speranțe pentru oameni până nu vedem cum evoluează în următoarele două săptămâni și care depind foarte mult de continuarea respectării măsurilor care sunt impuse în perioada aceasta. Trebuie să așteptăm să ne apropiem cât de mult de perioada respectivă ca să spunem ce măsuri se vor lua. Dacă vedem că situația se înrăutățește s-ar putea să nu mai fie 15 mai. Măsuri pe care am vrut să le luăm, s-ar putea să nu le mai luăm", a mai punctat Raed Arafat, la Antena 3.

Acum câteva zile, președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat că, din 15 mai, declarația pe propria răspundere nu va mai fi necesară la părăsirea domiciliului, însă purtarea măștii va deveni obligatorie în spațiile publice închise, inclusiv la locul de muncă.

 

Sursa foto: bistriteanul.ro

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.