fbpx

Ministrul Sănătății va face plângere la DIICOT, după atacurile cibernetice asupra spitalelor

Ministrul Sănătăţii Sorina Pintea a anunţat joi că instituţia va sesiza DIICOT, după atacurile cibernetice din spitalele din Capitală, susţinând că în trecut au mai existat astfel de situaţii. Într-un caz, autorităţile au plătit 10.000 de euro pentru recuperarea datelor. "În 2017 a avut loc un atac informatic la un spital din Maramureş, Sighetu Marmatiei, s-au identificat hackerii respectivi, erau din altă ţară, s-a plătit suma de 10.000 de euro. S-a luat legătura cu Curtea de Conturi. 10.000 de euro sunt nimic faţă de datele stocate acolo", a exemplificat Pintea, citată de Mediafax.

Ministrul a spus că că activitatea spitalelor este îngreunată din cauza atacului cibernetic, însă pacienţii nu trebuie să fie speriaţi, deoarece este o problemă a sistemului unităţilor, care nu afectează în mod direct persoanele fizice. Pintea a mai spus că sistemul Casei de Asigurări nu e afectat.

Citiți și: ALERTĂ NAȚIONALĂ! Val de atacuri cibernetice asupra sistemelor informatice din spitale. Cum sunt afectați pacienții

„Sunt anumite proceduri care se fac online. Cardul, utilizarea cardului pentru Asigurarea de Sănătate se fac online, prin urmare consultaţiile, internările, categoric sunt îngreunate. Externările, de asemenea, se fac online. E adevărat că se fac de mână, dar vă daţi seama cât durează. (...) Eu nu cred că pacienţii trebuie să fie speriaţi în acest moment pentru că este o problemă de sistem, nu este o problemă care poate afecta în mod direct persoanele fizice din punct de vedere al sănătăţii. Dar cred că e nevoie de mai multă atenţie în acest domeniu. (...)Până la urmă şi istoricul pacientului, care este stocat la nivelul spitalului respectiv nu poate fi accesat. Dacă pacientul vine la control sau are nevoie de o reţetă nouă, fiind pacient cronic. Deci afectează în mod negativ aceste atacuri activitatea spitalelor”, a spus Pintea.

"Sistemele spitalelor au fost afectate, nu SIUI-ul (Sistemul Informatic Unic Integrat al CNAS, n.r.), platforma PIAS are trei filtre, nu a fost afectat SIUI-ul, ci sistemele informatice ale spitalelor. (...) Există un sistem informatic comun al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Pe lângă acest sistem informatic comun, fiecare spital are sistemul informativ propriu, cu care gestionează datele din spitalul respectiv. Teoretic, sistemul informatic al fiecărui spital ar trebui să aibă mentenanţă asigurată, 24 din 24 de ore. Dar, repet, nu este obligaţia tuturor de a avea acelaşi sistem, există mai multe sisteme utilizate în acest moment în România de către spitale, unul singur comun pe care se fac raportări către Casa Naţională", a mai spus ministrul, citat de Mediafax.

 

Image
Image
Image

Publish modules to the "offcanvas" position.