fbpx

Moartea ursului Guleratul: Și urșii se împușcă, nu-i așa?

Moartea ursului Guleratul: Și urșii se împușcă, nu-i așa?
Image
Image

Moartea ursului Guleratul, ursul șchiop împușcat în Predeal, readuce în actualitate problema acestor animale care se apropie prea mult de comunitățile umane. La trei ani de la un incident similar la Sibiu, care a provocat multă emoție, lucrurile nu par să se fi schimbat deloc: soluția este tot eliminarea animalului.

Potrivit Digi24, în vreme ce în România Guleratul era urmărit și împușcat, în SUA niște pescari au salvat un urs cu capul blocat într-un borcan. În Franța s-a declanșat o anchetă penală după uciderea ilegală a unui urs, iar o asociație de mediu promite o recompensă de 30.000 de euro pentru găsirea ucigașului.

Guleratul și-a câștigat numele datorită porțiunii de blană mai deschisă la culoare din jurul gâtului. Era un urs de doi ani, șchiop de un picior, pe care îl cunoșteau localnicii din Predeal, unde devenise un obișnuit al locului. Animalul căpăta de mâncare, iar cei care îl știau au spus că nu era un animal violent, se obișnuise prea mult cu oamenii.

Cu toate acestea, animalul a fost împușcat în cele din urmă, existând și un ordin de recoltare în acest sens. Autoritățile au motivat că animalul trebuia îndepărtat prin orice metodă, iar tranchilizarea nu era posibilă, deci s-a apelat la împușcare.

Reprezentanții Asociației Milioane de Prieteni, care administrează rezervația de urși de la Zărnești, cea mai mare din Europa, afirmă că știau de problema Guleratului și că au cerut să fie transferat la ei în rezervație, alături de ceilalți peste 100 de urși salvați nu numai din România, ci din toată lumea.

Potrivit bzc.ro, ministrul Mediului a anunțat că a pornit deja o anchetă legată de împuşcarea ursului și recunoaşte că prima opţiune pentru urs era relocarea!

Povestea Guleratului amintește de cazul petrecut acum trei ani la Sibiu, când autoritățile au declanșat o adevărată vânătoare prin oraș, încercând să captureze un urs coborât din pădure. Ursul a fost urmărit pe străzi și împușcat pe un acoperiș, operațiune care a stârnit un val de indignare din partea opiniei publice și inclusiv a președintelui Klaus Iohannis.

În noiembrie 2019, un urs a fost lovit noaptea de o mașină în județul Harghita, în apropierea localității Praid. Animalul a fost rănit grav, a avut trei membre fracturate. Autoritățile au asistat însă neputincioase la suferința lui și l-au lăsat să agonizeze 17 ore pe marginea drumului, înainte de a-l împușca.

Sursă foto bzc.ro.

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.