fbpx

Noul COD RUTIER valabil de la 1 iulie: permis pentru absolvenții a cel puțin 10 clase, controale medicale mai dese și amenzi pentru anvelopele uzate

Noul COD RUTIER valabil de la 1 iulie: permis pentru absolvenții a cel puțin 10 clase, controale medicale mai dese și amenzi pentru anvelopele uzate
Image
Image

De lună viitoare, Codul Rutier suferă modificări majore. De la 1 iulie, permisul auto nu va mai putea fi obținut decât de cei care au absolvit cel puțin 10 clase.

Tot de lună viitoare, persoanele care au probleme cu inima ori care suferă de diabet vor obţine mai greu avizul medicului pentru a putea urca la volan, considerându-se că aceste afecţiuni pot pune în pericol capacitatea şoferilor de a reacţiona la timp atunci când se afla în trafic. Șoferii în vârstă vor trebui să facă mai des controale medicale, mai ales dacă au asemenea boli.

În cazul depăşirii limitei de viteză cu peste 60 de kilometri pe oră, se vor aplica amenzi din clasa a V-a, care implică sancţiuni cuprinse între 21 şi 50 de puncte amendă (între 1.680 şi 4.000 de lei), plus suspendarea permisului de conducere pentru 180 zile.

În cazul în care depăşirea vitezei legale cu mai mult de 60 de kilometri pe oră se soldează cu un accident rutier urmat exclusiv de pagube materiale, se aplică sancţiuni din clasa a VI-a, care implică de la 51 până la 120 de puncte de amendă (între 4.080 şi 9.600 de lei), la care se adaugă suspendarea permisului pentru un an. Pentru provocarea unui accident soldat cu victime, perioada de suspendare a permisului se dublează la doi ani.

Noile reglementări ale Codului Rutier prevăd și că cei care sunt prinși vorbind la telefon în timp ce se află la volan să poată fi sancționați prin suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile.

O altă noutate este că, tot de la 1 iulie, Poliția Rutieră va putea să-i amendee pe șoeri pentru anvelope uzate. Sancțiunea este de 725 de lei. Martorii de uzură ai anvelopelor sunt poziționaţi între blocurile profilului de pe anvelopă, au o înălțime de 1,6 mm și sunt minim șase. Limita maximă de uzură este de 1,6 mm.

 

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.