fbpx

Noul mod de acordare a concediilor în învățământ, lansat în consultare publică. E. Andronescu: "Dascălii îşi asumă rigorile acestei profesiuni"

Ministerul Educației Naționale a lansat în consultare publică proiectul ordinului pentru modificarea și completarea Normelor metodologice privind efectuarea concediului de odihnă al personalului didactic din învățământ. Propunerile, sugestiile sau observațiile privind acest proiect pot fi trimise pe adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., până pe 15 februarie 2019, au anunțat oficialii din Ministerul Educației.

Principalele modificări stipulează că "efectuarea concediului de odihnă se realizează în baza unei programări colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţilor, pentru programările colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programările individuale. Programarea se face până la sfârşitul anului calendaristic pentru anul următor".

Potrivit aceluiași proiect, "consiliul de administraţie al fiecărei unităţi de învăţământ va întreprinde măsurile necesare ca întregul personal de predare şi de conducere din cadrul unităţii de învăţământ să efectueze concediul de odihnă în perioada vacanţelor şcolare, cu asigurarea personalului didactic necesar pentru desfăşurarea examenelor naţionale".
Într-o conferință de presă susținută la Cluj, ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a explicat noile propuneri referitoare la acordarea concediului de odihnă în învățământul preuniversitar. 

"Când cineva îmbracă haina de dascăl îşi asumă rigorile acestei profesiuni printre care şi aceasta. Nu poţi să pleci în concediu decât în perioadele de vacanţă şcolară. Altfel cum, pleci de la clasă şi copiii se uită pe pereţi când tu ar trebui să predai lecţiile respective. Nu, deci acest lucru este cunoscut de toată lumea şi nu reprezintă vreun element de noutate", a spus Ecaterina Andronescu, referitor la prevederile cuprinse în proiectul de ordin.

"Problema se leagă de o înţelegere greşită a celor care au deschis EDUSAL şi nu au văzut că, doar dacă precizează domniile lor că în vacanţa de iarnă se duc în concediu, doar aşa sunt înregistraţi în concediu. Dacă nu precizează acest lucru, sunt în activitate şi nu este absolut nicio problemă", a mai spus ministrul.

Pe de altă parte, în spațiul public există o dezbatere aprinsă pornită de la o notă transmisă în teritoriu în care se subliniază că "pe perioada vacanțelor întregul personal didactic, inclusiv personalul de conducere, se află în concediu de odihnă, fapt pentru care aceste informații trebuie să existe și în Pontajele din aplicația EduSAL".

Citiți și:   Dascălii  sunt OBLIGAȚI să intre în concediu în toate zilele de vacanță, pentru ca statul să nu mai plătească norma de hrană

Proiectul de ordin lansat în consultare publică a fost publicat AICI.

 

 

 

Image
Image
Image

Publish modules to the "offcanvas" position.