fbpx

Noul premier vorbește, deja, despre taxa de primă înmatriculare. Ce formulă de calcul susține Guvernul Orban

Image
Image

Premierul Ludovic Orban a anunțat, joi, că susţine introducerea unei taxe pentru autoturismele aflate la prima înmatriculare, iar aceasta ar trebui să ţin cont de cât de poluant este autovehiculul. Prim-ministrul a spus, însă, că taxa nu va fi introdusă înainte de a se găsi o soluție agreată de Comisia Europeană.

"Cred că ea trebuie să fie concepută ca taxă de poluare şi cuantumul taxei să depindă de cantitatea de noxe eliberate în atmosferă. Formulele care au fost încercate au intrat în contradicţie cu reglementările la nivel european. Se ştie că taxele indirecte trebuie să respecte reglementările europene. Această taxă poate fi gândită şi ca un impozit pe proprietate variabil, dar şi aici există riscul să contravenim principiului că o taxă depinde de valoarea unui bun. Când vom ajunge la o formulă care să fie acceptabilă la nivelul Comisiei Europene o vom anunţa public, dar decât să mai venim iarăşi cu o taxă ca să mai luăm bani de la proprietarii de maşini şi după aia să trebuiască să-i dăm înapoi, mai bine măsurăm de şapte ori şi stabilim ceea ce suntem siguri că va fi acceptat la nivelul instituţiilor europene”, a afirmat primul ministru, joi, potrivit News.ro. Declarația a fost făcută la preluarea mandatului de către noul ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe.

 Ministrul Mediului a spus că, din datele pe care le deţine, din bugetul de 2,4 miliarde de lei al Ministerul Mediului 1,8 miliarde s-au cheltuit pentru restituirea acestei taxe.

 "PSD a scos această taxă, din păcate nu a venit cu o soluţie astfel încât să îmbunătăţim calitatea aerului”, a spus Costel Alexe, luându-și angajamentul ca anul următor să se axeze pe programele care să aducă îmbunătăţiri la acest capitol.

 

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.