fbpx

O nouă groapă comună, în pădurea Vulturi din judeţul Iaşi - 25 de victime, majoritatea femei şi copii. Directorul „Elie Wiesel”: E vorba despre aceiaşi făptaşi, despre genocid

Image
Image

O nouă groapă comună a fost descoperită de cercetători ai Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” în pădurea Vulturi din judeţul Iaşi. Au fost determinate 25 de victime, majoritatea femei şi copii, şi începută ancheta penală.

Potrivit news.ro Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” a desfăşurat, în perioada 24 - 29 iunie 2019, proiectul de cercetare pentru identificarea de noi gropi comune în pădurea Vulturi, Valea Climoaiei, comuna Popricani (judeţul Iaşi). Prospecţiunile geofizice au fost făcute pe o suprafaţă de 3.600 mp.

Aceasta este a doua groapă descoperită într-un proiect „Elie Wiesel”.

Elizabeth Ungureanu, coordonatoarea proiectului, a fost la faţa locului cu echipa de arheologi şi a prezentat vineri descoperirile. „Aceasta descoperire întregeşte tabloul tragediei din 1945”, a spus ea la o conferinţă de presă.

În după-amiaza zilei de 29 iunie, la aproximativ 0,7 metri adâncime, au fost găsite primele fragmente osteologice (două tibii, un femur, un fragment de mandibulă) şi un fragment al unui obiect vestimentar (talpa unui pantof).

După descoperirea rămăşiţelor umane, a fost sesizat Parchetul Militar Iaşi şi a fost deschisă o anchetă penală. Cercetarea penală la faţa locului a fost condusă de prim-procurorul adjunct colonelul Irinel Rotaru.

A fost constatat, la faţa locului, un număr de 25 de victime, dintre care 12 adulţi, 4 tineri şi 8 copii. Pentru cea de-a 25-a victimă, datele existente până în prezent nu au permis identificarea vârstei. Majoritatea erau persoane de sex feminin.

În groapa comună au fost descoperite şi artefacte - accesorii, bijuterii, o cheie şi căni metalice.

Potrivit sursei citate, rezultatele finale vor fi comunicate când vor fi finalizate toate expertizele, ancheta penală şi cea academică.

Sursă foto news.ro.

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.