fbpx

O româncă de 11 ani este ținută captivă într-o tabără din nordul Siriei. Reacția Ministerului de Externe

Image
Image

Libertatea a relatat povestea fetiței românce, captivă ISIS, aflată acum în custodia kurzilor. Liderii kurzi recunosc, potrivit sursei citate, că „fetița era într-o condiție foarte rea” și spun că îi așteaptă pe români la discuții. Fetița de 11 ani a cărei mamă este româncă, iar tatăl sirian a decedat a devenit monedă de schimb între o grupare militară kurdă din nordul Siriei și statul român.
Calvarul lui Tasneem a început odată cu războiul din Siria și plecarea mamei, mamă căreia practic fata îi fusese luată, după moartea soțului, de către familia extinsă a bărbatului. Locuind în nordul țării, fetița a fost crescută de un unchi lider al ISIS din regiune, care a îndoctrinat-o cu propagandă islamică radicală și care ar fi vrut s-o mărite cu un jihadist, potrivit relatărilor mamei Natalia Chiorean. După ce orașul Baghouz, unul dintre bastioanele ISIS, a căzut, Tasneem a ajuns într-o tabără de refugiați afiliați ISIS și a reușit să-și contacteze mama în România, care a cerut ajutorul statului român.

Referitor la această situație, Ministerul Afacerilor Externe a transmis, luni, că are în atenție cazul fetiței de 11 ani, aflate într-o tabără de refugiați din Siria încă din momentul semnalării acestuia, în 4 iunie.

“Cazul este gestionat de către Celula de Criză interinstituțională, fiind întreprinse o serie de demersuri pe lângă autoritățile siriene și irakiene pentru stabilirea unei soluții favorabile de finalizare a acestui caz și repatrierea în siguranță a minorului.
Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe au iniţiat acţiuni pe lângă Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie.
Totodată, reprezentanții MAE cu experienţă în domeniu au avut întâlniri inclusiv cu reprezentanții Societății Naționale de Cruce Roșie din România, precum și cu reprezentanții Comitetului Internațional al Crucii Roșii din Republica Arabă Siriană.
În acest moment, Ministerul Afacerilor Externe întreprinde o serie de acțiuni și demersuri în vederea preluării în custodie și repatrierii în siguranță a cetățeanului român minor.
Având în vedere că avem de-a face cu un caz sensibil aflat în plină desfăşurare, MAE adresează rugămintea ca situaţia să fie tratată cu maximă responsabilitate şi prudenţă în spațiul public de către toate instituțiile implicate, inclusiv de către reprezentanții mass-media, în limitele legii şi cu respectarea principiului democratic al libertăţii de exprimare.
Adresăm această rugăminte pornind de la interesul superior al minorului şi de la conştientizarea faptului că viaţa şi siguranţa unui cetăţean român – mai ales minor fiind – trebuie să prevaleze faţă de orice alte considerente”, se arată în comunicatul de presă al MAE.

Sursă foto Libertatea.

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.