Operațiune dramatică în Munții Căliman! O persoană a murit și alte două au fost rănite, în urma producerii unei avalanșe

Trei turiști care au plecat, duminică, într-o drumeție cu snowmobilele, în Munții Căliman, au fost surprinși de avalanșă. Unul dintre ei și-a pierdut viața, iar alți doi au fost răniți. Victimele au petrecut o noapte întreagă pe munte, salvamontiștii reușind să ajungă la ei abia luni dimineață, în jurul orei 6.30, potrivit unei informări transmise de Dispeceratul Național Salvamont.

Forțele trimise în teren pentru misiunea de salvare s-au retras, la un moment dat, după ce și-au dat seama de riscul mare, singurii care au continuat deplasarea către locul accidentului fiind salvamontiștii din Mureș și Harghita.

Luni dimineață, Salvamont România a anunțat că "salvamontiştii analizează împreună cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă posibilitatea intervenţiei cu suport aero şi recuperarea rapidă a celor doi accidentaţi şi a celui decedat cu un elicopter. Cei doi au stat o noapte întreagă în munte, pot fi evacuaţi de salvamontişti printr-o acţiune terestră, dar aceasta este de durată şi expune riscurilor şi accidentaţii şi salvamontiştii. Persoana decedată se afla într-o zonă foarte expusă riscului de producere de avalanşe, iar recuperarea lui pe cale terestră este foarte dificilă, ar trebuie făcută cu o echipă mică numerică care să intre şi să evacueze rapid zonă, dar se speră că şi aici se va putea folosi elicopterul."

În zonă este valabil un cod portocaliu de avalanșă, care corespunde unui risc însemnat de producere a acestor fenomene. De altfel, pe parcursul intervenției, Salvamont România a transmis un mesaj prin care subliniază, din nou, cum turiști inconștienți își riscă viața, expunându-i, prin acțiunile lor, și pe salvatorii obligați să intervină în astfel de situații: "Desfăşurare de forţe şi expunere inutilă la riscuri a zeci de oameni civili şi militari care nu înţeleg că în astfel de situaţii nu au pregătirea şi dotarea necesară şi că, iarna, în munte nu se merge cu maşina 4x4 , cu un ATV şenilat sau cu oameni fără experienţă şi că, indiferent cât ai vrea să fii de folos, în fata naturii, în astfel de situaţii, nu ai nici o şansă dacă nu ai o pregătire şi dotare specifică."

Sursa foto: Salvamont România

Image
Image
Image