fbpx

OUG privind contestația în anulare. Tudorel Toader anunță că vor putea fi contestate condamnările și achitările definitive pronunțate de completurile constituite nelegal

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a anunţat duminică, la un post central de televiziune, că ministerul a elaborat proiectul de OUG prin care se vor putea contesta sentinţele date de completurile de cinci judecători constituite nelegal. OUG ar viza "repunerea în termen a celor condamnaţi de completuri nelegale", iar aceştia vor putea face contestaţie în anulare.

"Avem pregătită OUG pentru repunerea în termen a tuturor celor care au fost condamnaţi de către completuri nelegal constituite şi vor putea face contestaţie în anulare, repuşi fiind în termen prin ordonanţă, iar instanţa, în complet legal constituit, îi va judeca şi dacă vor fi vinovaţi, vor plăti", a declarat ministrul Justiţiei.

Luni dimineață, acesta a venit cu precizări suplimentare, arătând, totodată, că OUG va avea efect și în cazul achitărilor, acolo unde procurorul va fi cel care va putea face contestația. "Atenţia ar trebui să se îndrepte cel puţin în egală măsură şi  spre cei care au generat acest eveniment juridic extrem de neplăcut,  nerespectând prevederile imperative ale legii şi am ajuns în situaţia în care timp de aproape patru ani de zile completele  de cinci judecători au fost  nelegal constituite", a spus Toader.

"La Ministerul Justiţiei avem un astfel de draft de Ordonanţă de Urgenţă. Doamna prim-ministru va decide dacă şi când poate fi adoptată o astfel de OUG. (..) Trebuie să asigurăm accesul cetăţeanului la un  proces echitabil, care înseamnă ca şi cel trimis în judecată să fie condamnat de către un judecător competent, pe de o parte, şi de o instanţă legal constituită, de cealaltă parte", a declarat ministrul Justiției.

"M-am referit la toate cauzele pronunţate de către completuri nelegal constituite şi nu doar la cauzele în care cei judecaţi au fost condamnaţi. Condamnaţi sau achitaţi, procesele desfăşurate în faţa unor completuri nelegal constituite vor trebui să urmeze acelaşi regim. O stare de aşteptare vor avea cei condamnaţi, sperând la o altă soluţie dar, în opinia mea, pot şi trebuie să fie preocupaţi şi cei achitaţi de complete nelegal constituite. În situaţia aceasta poate face contestaţie cel care l-a trimis în judecată , procurorul", a explicat Tudorel Toader.

 

Image
Image
Image

Publish modules to the "offcanvas" position.