Percheziții de amploare în București și mai multe județe. Peste 100 de persoane, înșelate cu 600.000 de euro, prin anunțuri fictive. Care era schema

Polițiștii de combatere a criminalității organizate din Vâlcea, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T., au efectuat marți șapte percheziții în localitățile Râmnicu Vâlcea, Chiajna - județul Ilfov, Novaci, Târgu Jiu - județul Gorj și în București.

Acțiunea a vizat locuințele a 7 bărbați, cu vârste cuprinse între 27 și 40 de ani, bănuiți de constituirea unui grup infracțional organizat, fraudă informatică, fals informatic și spălare de bani, potrivit IGPR.

"În perioada aprilie 2018-martie 2019, aceștia ar fi postat anunțuri fictive pentru vânzarea unor bunuri, iar în discuții purtate cu cetățeni străini, i-ar fi îndrumat să vireze bani în conturi bancare, sumele fiind ridicate de la A.T.M-uri. Prejudiciul cauzat se ridică la 500.000 de euro (bani proveniți de la peste 80 de persoane). În urma perchezițiilor au fost ridicate bunuri folosite în activitatea infracțională (telefoane mobile, memory stick-uri, harduri de memorie, laptopuri, carduri bancare) și bani în valută", informează Poliția Română.

La efectuarea percheziției domiciliare din comuna Chiajna, județul Ilfov, a fost identificat șiun bărbat de 34 de ani, din Drăgășani, pe numele căruia era emis un mandat european de arestare, eliberat de Tribunalul Râmnicu Vâlcea. Bărbatul ar fi săvârșit mai multe infracțiuni de fraudă.

DIICOT anunță că în cauză se efectuează cercetări cu privire la un grup infracțional organizat, format din cel puțin 30 de membri – cetățeni români, relativ la care a rezultat faptul că a început să acționeze din primăvara anului 2018 la nivelul județului Vâlcea, în scopul comiterii de infracțiuni de fraudă informatică, fals informatic şi spălare de bani. "În concret, falsificând site-urile unor companii comerciale renumite, autorii postau anunțuri de vânzare având ca obiecte, în principal utilaje, recomandând celor interesați de achiziţionarea lor să vireze banii în conturi deschise în străinătate cu acte de identitate false. În vederea intrării în posesia produsului infracţional, aceştia procedau, în principal, la transformarea sumelor respective în criptomonedă. Începand cu anul 2018 (datele de 27.09.2018 și 09.04.2019) au fost efectuate un număr de 15 percheziții domiciliare în România și în Bulgaria, în vederea identificării și tragerii la răspundere penală a membrilor grupării. Inițial, în urma perchezițiilor din data de 27.09.2018 s-a dispus arestarea preventivă a doi dintre suspecți, însă cercetările au continuat în vederea identificării liderilor", spun procurorii. Aceștia anunță că, de fapt, până în acest moment au fost identificate un număr de 125 de victime, cetăţeni germani care au fost fraudate în perioada mai 2018 – martie 2019 de catre membrii grupării cu o sumă totală de peste 600.000 de euro, însă datele indică în mod cert o activitatea infracţională mult mai ridicată .

În urma perchezițiilor efectuate în data de 09.04.2019, la sediul DIICOT – BT Vâlcea urmează a fi aduse un număr de 12 persoane,  cu ocazia perchezițiilor fiind identificată și o persoană urmărită general pentru comiterea de infracțiuni informatice.

De asemenea, au fost depistate importante sume de bani, autoturisme  și alte bunuri cu privire la care urmează a fi instituite măsuri de indisponibilizare.

Sprijinul logistic si financiar a fost asigurat de catre Eurojust.

În cauză s-a beneficiat de sprijinul SELEC și de suportul de specialitate al Direcției de Operațiuni Speciale.

În activități au fost angrenați polițiști ai Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și ai Institutului Național de Criminalistică din I.G.P.R., polițiști ai Brigăzii de Combatere a Criminalității  Organizate Pitești, luptători pentru acțiuni speciale din Vâlcea, colegi de la Poliția orașului Novaci, precum și jandarmi din Gorj.

Pe întreg parcursul procesului penal, inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

Image
Image
Image