fbpx

Pesta porcină africană evoluează în aproape 200 de localităţi din țară

Potrivit Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), la această dată, pesta porcină africană evoluează în 197 de localități din 19 de județe, cu un număr de 716 focare, dintre care 12 în exploatații comerciale.
Potrivit aceleiași surse, au fost stinse 520 de focare, cele mai multe în Tulcea, Ialomița, Brăila, Constanța și Călărași. În total au fost sacrificați 365.486 de porci afectați de boală și există 1.249 cazuri la mistreți.
Până miercuri, au fost despăgubiți 8.615 de proprietari, valoarea totală a plăților fiind de 251.467.020 de lei.
Amintim că prezenţa virusului pestei porcine africane în România a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu Mare.
„Evoluţia bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe”, arată ANSVSA.
De asemenea, ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor care se iau în privința împiedicării răspândirii bolii, având în vedere gravitatea şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.
ANSVSA amintește faptul că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic și social.

Image
Image
Image

Publish modules to the "offcanvas" position.