fbpx

Peste 400 de rachete antigrindină au fost lansate în ultima lună

Peste 400 de rachete antigrindină au fost lansate în ultima lună
Image
Image

În sezonul de combatere 2020, Sistemul Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor va proteja o suprafață de aproximativ 1.500.000 ha, prin funcționarea unui număr de 65 de puncte de lansare (PL), aparținând unităților din Prahova (care asigură protecția culturilor agricole in judetele Prahova, Buzău, Teleorman și Olt), Iași (Iași și Vaslui), Vrancea (Vrancea și Galați), Timiș (Timiș), Oltenia (Olt, Dolj, Vâlcea, Mehedinți).

Ministerul Agriculturii a anunțat că, de la începutul acestui sezon, mai exact în intervalul 15 aprilie-21 mai, unitățile de combatere a căderilor de grindină din cadrul SNACP au lansat un număr de 431 rachete antigrindină din UCCG Prahova, Oltenia, Moldova 1 Iași și Moldova 2 Vrancea.

Scopul utilizării acestor sisteme este de a reduce riscul față de fenomenele meteorologice periculoase pentru populație, inclusiv pentru zonele de interes economic, culturile agricole, zonele urbane și rurale (protejarea cetățenilor) – respectiv protejarea față de fenomene meteorologice precum grindina, ceața densă, tornadele. Totodată, potrivit informării transmise de Ministerul Agriculturii, activitățile urmăresc și creșterea nivelului precipitațiilor în zonele de interes agricol.

Cea mai recentă intervenție a avut loc în seara de 20 mai. "Începând cu ora 20:00, o formațiune noroasă cu potențial mare de grindină a pătruns în România prin zona Segarcea, zonă protejată de Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Oltenia. Astfel, în intervalul orar 20:06 - 21:38 au fost lansate un număr de 69 rachete antigrindină cu iodură de argint (agent de însămânțare a norilor), înlăturându-se astfel pericolul căderilor de grindină din aria de protecție. Spre deosebire, în localitățile Popești, Băbeni din județul Vâlcea, care NU se află în aria de protecție a SNACP a căzut grindina, zona respectivă fiind puternic afectată de fenomenul meteo extrem. Totodată, precizăm că în urma intervențiior efectuate pentru combaterea căderilor de grindină în aria de protecție a UCCG Oltenia, canitatea de precipitații înregistrată s-a situat în intervalul 10-20 l/m2", au informat reprezentanții MADR.

 

 

Sursa foto: Ministerul Agriculturii

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.