fbpx

Peste 900 de focare de pestă porcină africană evoluează în România

Image
Image

Potrivit unui comunicat de presă al ANSVSA (Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor) pesta porcină africană (PPA) evoluează în prezent în 283 de localităţi din 22 de judeţe, cu un număr de 950 de focare. 428.744 de porci afectaţi de boală au fost eliminaţi

În exploataţii comerciale sunt active şase focare, iar în exploataţii de tip A trei focare. În alte cinci judeţe există doar cazuri de PPA la mistreţi.

În Prahova s-au înregistrat 38 de focare în gospodăriile populației și 8 cazuri la mistreți.

Până acum au fost stinse pe teritoriul României 1.252 de focare. Potrivit sursei citate, autorităţile au despăgubit până la data de 20 august 9.214 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 253,77 milioane de de lei.

Prezenţa virusului PPA în ţara noastră a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare.

Evoluţia PPA este în permanenţă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe. Autoritatea solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

ANSVSA solicită populaţiei ca orice suspiciune de boală să fie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană.

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

ANSVSA precizează că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic şi social.

Imagine cu caracter ilustrativ.

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.