fbpx

Poliția Română va avea sistem IT de recunoaștere facială. Contractul a fost atribuit pentru aproximativ 5 milioane de lei

Poliția Română va avea sistem IT de recunoaștere facială. Contractul a fost atribuit pentru aproximativ 5 milioane de lei
Image
Image

Inspectoratul General al Poliției Române a desemnat firma câștigătoare a licitației pentru dezvoltarea unui sistem IT de recunoaștere facială, contract estimat inițial la o valoare de 4.779.008 lei (fără TVA).

Dataware Consulting va realiza sistemul, pentru 4.779.000 lei (fără TVA), arată datele din Sistemul electronic de achiziții publice citate de HotNews. Poliția a dat anterior asigurări că sistemul IT nu va monitoriza în timp real spațiile publice și private și nu va capta înregistrări video, ci va fi utilizat pentru identificarea persoanelor exclusiv în cadrul investigării punctuale a unor fapte penale.

Contractul presupune achiziționarea unei soluții informatice pentru recunoaștere facială + training, în cadrul proiectului „Dezvoltarea sistemului de identificare și recunoaștere facială (NBIS) și interconectarea acestuia cu autoritățile de aplicare a legii din UE prin intermediul sTESTA”. Soluția informatică pentru recunoaștere facială va include un software pentru identificare și recunoaștere facială cu minim 2.000.000 de entități.

"În configurația solicitată în documentația de achiziție, software-ul pentru recunoaștere facială utilizează pentru comparare/căutare exclusiv imagini (fotografii) digitale faciale ale persoanelor ce fac obiectul identificării de către organele judiciare în cadrul atribuțiilor proprii de investigare a faptelor penale.

Imaginile faciale ce vor fi utilizate pot fi însă cadre extrase din înregistrări video care ilustrează aspecte ce prezintă interes pentru investigarea faptelor penale și care sunt obținute de către organele judiciare conform atribuțiilor proprii.

În consecință, sistemul nu va realiza o monitorizare în timp real (live) a spațiilor private și/sau publice și nu va capta/stoca înregistrări video întrucât nu are capabilități tehnice în acest sens ci va fi utilizat pentru identificarea persoanelor exclusiv în cadrul investigării punctuale a unei fapte penale", a declarat pentru HotNews.ro Răzvan Rădoi, comisar în cadrul Poliției Române.

Citiți mai multe pe HotNews.ro.

 

Sursa foto: Politia Romana via HotNews

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.