fbpx

Președintele a promulgat legea în baza căreia părinții vor putea cere cărți de identitate și pentru copiii sub 14 ani

Președintele a promulgat legea în baza căreia părinții vor putea cere cărți de identitate și pentru copiii sub 14 ani
Image
Image

Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea unor acte normative care cuprind dispoziții privind evidența persoanelor și actele de identitate ale cetățenilor români, adoptată în luna iulie de Camera Deputaților, în calitate de for decizional.

Una dintre principalele modificări se referă la posibilitatea eliberării cărții de identitate și pentru copii mai mici de 14 ani.

"Opţional, se poate elibera carte de identitate simplă sau carte electronică de identitate înainte de împlinirea vârstei de 14 ani, la solicitarea unuia dintre părinţi, a reprezentatului legal, a persoanei desemnate din cadrul serviciului social, public sau al unui organism privat acreditat, destinat protecţiei speciale a copilului, separat temporar sau definitiv de părinţi, unde se află minorul, sau a persoanei căreia i-a fost dat în plasament copilul", prevede noua lege.

Pentru copii, însă, de la data realizării condiţiilor tehnice pentru eliberarea cărţii electronice de identitate, documentele se eliberează:

a) cu valabilitate de 2 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 şi 14 ani;

b) cu valabilitate de 4 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani;

c) cu valabilitate de 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani;

De asemenea, doar cartea de identitate simplă va avea valabilitate nelimitată, după împlinirea vârstei de 60 de ani.

În cazul copiilor sub 12 ani, cartea electronică de identitate va fi eliberată fără imaginile impresiunilor papilare (amprente).

Legea mai prevede că românii vor avea posibilitatea să opteze pentru eliberarea cărţii electronice de identitate. Cei care o vor face vor putea utiliza documentul și în loc de card de sănătate, dar și pentru semnătura electronică.

Legea trebuie publicată în Monitorul Oficial.

Sursa foto: telegrafonline.ro

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.