fbpx

Prelevare multi-organ la Spitalul Floreasca. Inima va ajunge la un pacient din Germania, pentru că beneficiarul din România a făcut Covid

Prelevare multi-organ la Spitalul Floreasca. Inima va ajunge la un pacient din Germania, pentru că beneficiarul din România a făcut Covid

Image
Image

Organele unui bărbat aflat în moarte cerebrală au fost prelevate joi dimineaţă, la Spitalul Floreasca din Capitală, urmând ca ficatul şi rinichii să ajungă la Spitalul Fundeni, iar corneea la Spitalul de Oftalmologie. În schimb, inima va ajunge la un bolnav din Germania, deoarece pacientul român de la Floreasca, aflat pe lista de așteptare de un an, pentru transplant, a făcut Covid, iar intervenția chirurgicală nu a mai fost posibilă.

 

Prof. dr. Horaţiu Moldovan a explicat ce s-a întâmplat în cadrul procedurii de astăzi.

„Este vorba de un donator în moarte cerebrală, un donator real, este în secţia de ATI de la Generală de la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, aflat în grija Prof. Ioana Grinţescu şi a echipei sale, s-a constatat starea de donator potenţial, s-au obţinut acordurile familiei, a devenit donator real, s-a început prelevarea la ora 7, cu o intervenţie chirurgicală de prelevare multi-organ.

Cordul, pe care am avut intenţia să-l transplantăm aici la Floreasca, nu putem face această operaţie de transplant deoarece potenţialul nostru receptor este covid pozitiv. Ca atare se va preleva şi cordul, dar va fi distribuit prin urotransplant în Germania.

Pacientul aştepta să facă transplantul de un an de zile, era pregătit, ar fi putut face intervenţia dar la screening-ul care este obligatoriu înainte de o asemenea operaţie a ieşit covid pozitiv, asimptomatic, nu are pneumonie covidică, dar protocolul de transplant ne împiedică să transplantăm pacienţi covid pozitivi.

Pacientul a fost dezorientat iniţial însă am avut o discuţie suportivă pentru el, avem psiholog în echipă, i-am explicat că are un grup de sânge comun, de A2 pozitiv şi şansa să existe un alt donator este foarte mare”, a declarat medicul, pentru News.ro.

Prof. Dr. Horaţiu Moldovan este, de la 1 martie 2021, coordonator al centrului de excelenţă în chirurgie cardiovasculară Floreasca.

 

Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră!

 

 

 

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.