fbpx

UPDATE - Premieră mondială! Laserul de la Măgurele a atins cea mai mare putere din lume, 10 PetaWatts

Proiectul  Sistemul laser de mare putere (HPLS) din cadrul Centrului Extrem Light Infrastructure - Nuclear Physics a stabilit, pe 7 martie, o premieră mondială, atingând cea mai mare putere din lume, 10 PetaWatts, a anun'at, mar'i, Guvernul României.

"Atingerea celor 10PW la laserul ELI-NP reprezintă un moment de referință pentru cercetarea mondială, Europa deținând în premieră prin România, cel mai puternic laser din lume. Acest echipament unic deschide calea primelor experimente internaționale la Măgurele", au anunțat, miercuri, reprezentanții Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară "Nicolae Hulubei", după eveniemntul care a marcat performanța obșinută la Măgurele și în cadrul căruia au fost comunicate rezultatele testelor sistemului laser. Tot astăzi și a fost realizat un test demonstrativ, confirmându-se atingerea puterii de 10 PW (zece milioane de miliarde de W).

“Avem toate motivele să ne mândrim cu faptul că oamenii de știință români, alături de specialiști de talie internațională au reușit construirea celui mai puternic laser din lume. Beneficiile implementării proiectului Extreme Light Infrastructure sunt multiple. Specialiștii au făcut un pas uriaș în căutarea unor răspunsuri practice în domenii importante precum înlocuirea tehnologiilor costisitoare în domeniul energiei sau cercetarea unor metode revoluționare în domeniul medical. Felicit echipa de cercetători de la ELI-NP și îi asigur de întreaga susținere a Guvernului”, a afirmat premierul Viorica Dăncilă.

Componenta românească a Proiectului ELI este axată pe domeniul fizicii nucleare (ELI-NP) și se construiește la Măgurele, în cadrul Institutului pentru Fizică și Inginerie Nucleară – Horia Hulubei (IFIN-HH).

Sistemul, a cărui instalare în clădirea ELI-NP a început în septembrie 2016, s-a aflat în procedura de testare finală, atingându-se, în acest moment, puterea propusă de 10 PW, cea mai mare putere din lume.

Recentul laureat al premiului Nobel pentru Fizică, profesorul Gerard Mourou sublinia public rolul major cu care construcția acestui sistem în România a contribuit în acordarea acestei distincții.

 

Image
Image
Image

Publish modules to the "offcanvas" position.