Primele dezvăluiri din dosarul Laurei Codruța Kovesi

Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ) a transmis, vineri seară, un comunicat oficial referitor la dosarul în care se fac cercetările cu privire la aducerea în țară a lui Nicolae Popa, anunțând urmărirea penală pentru luare de mită, abuz în serviciu, și mărturie mincinoasă a Laurei Codruța Kovesi.

"În cursul anului 2011, fostul procuror general al PÎCCJ ar fi pretins și primit suma de 268.689,36 lei de la persoana vătămată în legătură cu îndeplinirea unor acte contrare îndatoririlor sale de serviciu, acte constând în extrădarea unei persoane condamnate, care fusese localizată în Indonezia — Jakarta.

Totodată, în perioada 2010-aprilie 2011, aflându-se în exercitarea funcției de procuror general al PÎCCJ, magistratul ar fi implicat instituția pe care o conducea în procedura extrădării respectivei persoane condamnate, cu încălcarea dispozițiilor art. 10 din Legea 302/2004, care reglementează competența autorităților centrale române în materie penală, a disp. art. 70 și următoarele din Legea 304/2004, care reglementează organizarea și atribuțiile Ministerului Public și ar fi dispus suportarea cheltuielilor de transport pentru persoanele care aveau obligația să asigure aducerea în țară a persoanei condamnate și care făceau parte din Centrul de Cooperare Polițienească Internațională din cadrul IGPR, precum a unei persoane care făcea parte din cadrele active ale SRI. Printre demersurile efectuate în vederea urgentării finalizării procedurii de extrădare ar fi fost organizarea unei vizite a unei delegații de procurori indonezieni în România, la sfârșitul anului 2010, deplasarea efectuată în Indonezia, la Jakarta, cu prilejul organizării unei conferințe, plata biletelor de avion ale persoanelor care au făcut parte din delegația desemnată să procedeze la aducerea în țară a condamnatului din bugetul PÎCCJ. De asemenea, fostul procuror general al PÎCCJ ar fi determinat, prin autoritatea de care dispunea, ca Ministerul de Interne să pună la dispoziția IGPR suma de bani necesară plății transportului Jakarta — București.

Procurorii din cadrul SIIJ au mai reținut că la data de 10.04.2017, pe parcursul procedurilor judiciare efectuate într-un dosar penal instrumentat de PÎCCJ - Secția de urmărire penală și criminalistică, magistratul menționat anterior a fost audiat, în calitate de martor, prilej cu care acesta ar fi declarat în mod nereal că relația pe care a avut-o cu persoana vătămată a fost o relație pur instituțională, negând existenta unei relații private, deși această relație ar fi constituit o împrejurare esențială pentru cauza penală", se arată în comunicatul transmis de PÎCCJ.

Dosarul s-ar baza pe o plângere înaintată de fostul deputat Sebastian Ghiță, referitor la implicarea Laurei Codruța Kovesi în aducerea în țară a lui Nicolae Popa, fostul director al FNI.

Citiți și:  Fosta șefă DNA este suspect în dosarul deschis în baza plângerii lui Sebastian Ghiță

Citiți și:  Cererea lui Kovesi, pentru recuzarea procurorului Adina Florea, a fost respinsă

Sursa foto: cotidianul.ro

 

Image
Image
Image