fbpx

Principele Radu: Coroana Regală, deşi fără un rol constituţional, aduce valoare adăugată vieţii în democraţie

Image
Image

Principele Radu, prezent vineri la cea de a IV-a ediţie a Bucharest Security Conference, a arătat că, în ciuda faptului că nu are un rol constituţional, Coroana Regală aduce valoare adăugată vieţii în democraţie, reamintind în acest sens contribuţia Regelui Mihai la integrarea României în NATO şi în UE.

"Multe persoane au jucat un rol important în aceste trei decenii de schimbări, care au dus România de la o ţară care dădea lecţii de comunism la o ţară care este în fruntea naţiunilor demne ale Europei şi care îşi aduce contribuţia la NATO. La câţiva ani după căderea comunismului, când România a început să îşi exprime public intenţia de a se alătura Uniunii Europene şi NATO, i s-a cerut Regelui Mihai să reprezinte ţara la diverse evenimente importante. De ce o persoană fără un rol constituţional sau putere politică, fără o performanţă în domeniul politic să facă acest lucru? Răspunsul se află exact în rezultatele pe care le-au avut turneele sale în ţări europene. Probabil că şi atunci, la începutul anilor '90, societăţile democratice au simţit nevoia să aibă un fel de conducere complementară, în afara conducerii executive, ceva care să inspire naţiunile, să le dea speranţă că totul se va schimba în bine", a arătat el, în cadrul conferinţei organizate de Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, potrivit Agerpres.

Principele Radu a atras atenţia asupra rolului pe care l-a jucat Papa Ioan Paul al II-lea în căderea comunismului, fără să fi avut prerogative politice. În context, el a evidenţiat contribuţia semnificativă adusă de Regele Mihai în ce priveşte aderarea României la NATO.
El a făcut referire şi la faptul că în Marea Britanie, confruntată în prezent cu perspectiva Brexit, Regina reprezintă un "vector de stabilitate, de încredere, de speranţă".

Credit foto clujazi.ro.

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.