fbpx

Procedura pentru decontarea indemnizațiilor plătite părinților care stau acasă cu copiii, când școlile sunt închise, a intrat în vigoare. Ce amenzi riscă angajatorii

Procedura pentru decontarea indemnizațiilor plătite părinților care stau acasă cu copiii, când școlile sunt închise, a intrat în vigoare. Ce amenzi riscă angajatorii

Image
Image

De miercuri se aplică procedura pentru decontarea indemnizațiilor acordate părinților ce stau acasă cu copiii, în baza Ordonanței de urgență a Guvernului 147/2020. Reglementările stabilesc ca angajatorul să suporte inițial costurile, să achite la stat taxele aferente și abia apoi o să solicite decontarea la stat a indemnizațiilor brute.

În baza ordonanței amintite pot beneficia de zile libere plătite părinții copiilor care au sub 12 ani și nu pot merge la școală sau la grădiniță din cauză că unitățile au activitatea limitată sau suspendată în contextul epidemiei de coronavirus. Liberele se acordă la cerere.

"Guvernul a decis, prin Ordonanță de Urgență, ca zilele libere să fie acordate unuia dintre părinţi dacă îndeplinește, cumulativ, două condiții: copiii au vârsta de până la 12 ani, respectiv de până la 26 de ani dacă au dizabilități, și sunt înscrişi în cadrul unei unităţi de învăţământ sau de educaţie antepreşcolară, iar celălalt părinte nu beneficiază, la rândul său, de zile libere. (...)Actul normativ stabilește și situațiile în care nu se poate solicita această facilitate: dacă părintele se află concediu de creștere a copilului, ori este asistentul personal al unuia dintre copiii aflaţi în întreţinere, dacă părintele se află în concediu de odihnă sau fără plată, dacă are raportul de muncă suspendat în cazul întreruperii temporare a activităţii angajatorului sau dacă nu realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor, din activităţi independente, din drepturi de proprietate intelectuală, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.

Pentru acordarea zilelor libere, părintele care va supraveghea copilul trebuie să depună la angajator o cerere, însoţită de o declaraţie pe propria răspundere a celuilalt părinte din care să rezulte, printre altele, că acesta nu a solicitat la locul său de muncă zile libere sau că nu are contractul de muncă suspendat pentru întreruperea temporară a activităţii angajatorului, precum și de o copie a certificatului de naştere al fiecărui copil sau a documentului care atestă calitatea de “părinte” în sensul prevăzut de OUG și, dacă este cazul, o copie a certificatului de încadrare în grad de handicap al copilului, ori adultului în vârstă de până la 26 ani", a precizat Ministerul Muncii, la adoptarea ordonanței.

Angajatorii care refuză să acorde aceste zile libere riscă amenzi cuprinse între 1.000 și 2.000 lei pentru fiecare persoană pentru care refuză acordarea zilelor libere, fără a depăşi valoarea cumulată de 20.000 de lei.

Indemnizaţia pentru fiecare zi liberă este de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

 

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.