fbpx

Proiect de lege: Credite pentru achiziționarea unei mașini sau locuințe pentru persoane cu dizabilități

Deputatul independent Oana Bîzgan a depus la Parlament două proiecte pentru persoanele cu handicap, care prevăd posibilitatea de a accesa credite pentru achiziționarea sau adaptarea unui autovehicul sau a unei locuințe și obligativitatea de construire a rampelor de acces în fața blocurilor.

Potrivit MEDIAFAX, cele două acte normative propun schimbări în Legea nr 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu hanicap, Legea nr. 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcții, precum și Legea nr. 196/2018, privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor.
Schimbările propuse de Oana Bîzgan fac referire la extinderea gratuităților acordate pentru transport, inclusiv persoanelor cu handicap accentuat și aplicarea măsurii și în cazul transportului cu avionul, introducerea unor tichete de tratament, în cuantumul biletului de tratament decontat de Casa de Asigurări, care vor putea fi folosite și în cadrul unor centre de recuperare privată, posibilitatea de a accesa credite pentru achiziționarea sau adaptarea unui autovehicul sau a unei locuințe, modificări în ceea ce privește asistenții personali sau asigurarea, de către firmele de taximetrie, a cel puțin unei mașini adaptate transportului persoanelor în fotoliu rulant, 24/24h.
De asemenea, deputata propune modificări pentru legea construcțiilor, pentru ușurarea procesului de obținere a autorizațiilor de construcție în cazul construcției de platforme în afara fațadei apartamentelor sau pentru reamenajarea spațiului exterior apartamentelor aflate la parterul blocurilor.

O altă modificare presupune introducerea obligativității de construire a rampelor de acces la intrarea în blocuri, acolo unde acestea sunt necesare persoanelor cu dizabilități.
Una dintre inițiativele legislative, depuse la Senat, modifică Legea 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.
Această inițiativă legislativă este susținută de alți 29 de deputați și senatori din PSD, PNL, ALDE, USR, PMP și ProEuropa.

Celălalt proiect legislativ depus de Oana Bîzgan la Senat se referă la completarea legii 196/2018 priind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor.
Astfel, asociațiile de locatari sau de proprietari vor fi obligate să construiască o rampă de acces la intrarea în bloc pentru persoaneșe cu handicap care necesită o astfel de rampă. În aplicarea acestor prevederi, costul lucrărilor afectuate pentru rampa de acces vor fi suportate integral din fondul de handicap alocat de bugetul de stat, fără a face distincție între gradele de handicap, potrivit proiectului de lege.
Inițiatriva este susținută de alți 27 de senatori PSD, PNL, ALDE, USR, ProEuropa și PMP.

Camera Deputaților este for decizional pentru ambele proiecte legislative.

Potrivit sursei citate, în România erau înregistrate la sfârșitul lunii septembrie a anului trecut 812 594 de persoane cu diferite grade de dizabilitate, cele mai multe dintre acestea în regiunile Sud-Muntenia și Nord-Est, potrivit comunicatului Oanei Bîzgan, deputată independentă din grupul parlamentar USR.

Sursă foto MEIDAFAX.

Image
Image
Image

Publish modules to the "offcanvas" position.