fbpx

Proiect de lege pentru modificarea atribuțiilor polițiștilor

Dacă proiectul de lege, inițiat de ministrul de Interne, Carmen Dan, și fostul ministru de Justiție, Florin Iordache, va fi aprobat, raporturile dintre polițiști și cetățeni s-ar putea modifica.
Potrivit dcbusiness.ro, Legea Dan-Iordache, ce a fost depusă recent la Senat, extinde puterile polițiștilor în cadrul misiunilor pe care le desfășoară. Polițiștii ar putea căpăta dreptul ca procedurile de legitimare și de control corporal să se desfășoare în condiții mult mai dure. Ei vor putea cere cetățenilor să se culce la pământ sau să stea cu mâinile la ceafă, iar în cazul refuzului sau incapacității de a se legitima pot fi ținuți în secția de poliție până la 12 ore, fără a fi nevoie de o ordonanță de reținere din partea unui magistrat.
Dacă se va ajunge la control corporal, polițistul va decide în ce condiții se desfășoară: ținerea mâinilor deasupra capului, depărtarea picioarelor, adoptarea poziției șezut sau culcat sau ”altă poziție care previne săvârșirea unei acțiuni violente împotriva polițistului și respectă demnitatea umană”.
Mai mult, polițiștii vor putea apăsa mai ușor pe trăgaciul armei prin introducerea prezumției de intenție agresivă. ”Se prezumă intenția săvârșirii unei acțiuni violente înreptate împotriva polițistului fapta unei persoane de a se apropia de acesta după ce, în prealabil, a fost avertizată prin cuvintele: ”Poliția, stai! - Nu te apropia!” ori de a nu se conforma solicitărilor prevăzute la alineatele 1 și 2”, adică alineatele prin care cetățenii trebui să adopte anumite poziții corporale pentru legitimare sau control corporal.
Refuzul sau incapacitatea legitimării te poate lipsi de 12 ore de libertate, fără vreo intervenție din partea magistraților. Polițistul poate conduce la secție persoana care nu se poate legitima sau refuză să o facă pentru un interval de 8 ore. Dacă stabilirea identității nu s-a putut face în mod convingător, termenul poate fi prelungit cu încă patru ore. Singura modalitate de contestare a acestei măsuri este o plângere la șeful ierarhic al polițistului respectiv. Poate fi chemat și un avocat însă acesta nu va apuca să se plângă de măsura luată împotriva clientului său deoarece nu se va ajunge în fața unei instanțe câtă vreme procedura este socotită una administrativă, distinctă de procedura penală prevăzută în Codul de Procedură Penală.
Foto cu caracter ilustrativ.

Image
Image
Image

Publish modules to the "offcanvas" position.