fbpx

Proiectul care permite amânare la plata chiriilor, pe durata stării de urgență, a fost adoptat de Parlament

Proiectul care permite amânare la plata chiriilor, pe durata stării de urgență, a fost adoptat de Parlament
Image
Image

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, proiect de lege privind aplicarea unor scutiri de la plata chiriei pentru perioada aferentă stării de urgenţă. Acesta merge acum la Cotroceni, pentru promulgare, înainte de a intra în vigoare.

Inițiativa a trei parlamentari PSD prevede că locatarii (operatori economici, practicanți ai profesiilor liberale, entitățile juridice de drept privat) a căror activitate a fost întreruptă sau ale căror venituri sau încasări au scăzut cu cel puțin 15% în luna martie 2020 față de media ultimului an calendaristic în perioada de aplicare a stării de urgență, dar și persoanele fizice afectate economic direct sau indirect în perioada de aplicare a stării de urgență, pot amâna la cerere, fără plată de dobânzi și penalități, plata chiriei pentru folosința imobilelor înregistrate ca sedii, puncte de lucru sau locuințe.

Plata chiriilor către locatori pentru categoriile de locatari prevăzute mai sus va fi efectuată de către organul fiscal teritorial competent, în contul locatorilor, la cererea acestora.

"Pot face cerere de plată către operatorul fiscal teritorial competent, locatorii care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

a) chiria lunară specificată în actul adițional dintre locator și locatar specificat la art. 1 alin. (3) lit. b) este mai mică, cel mult egală cu chiria din februarie 2020.

b) valoarea maximă a chiriei lunare din actul adițional este de maximum 10.000 RON pentru operatorii economici pentru fiecare locație și maximum 2.000 RON pentru persoane fizice pentru o singură locație" prevede proiectul adoptat de Parlament.

Locatarii care beneficiază de prevederile acestuia vor fi sunt obligați să plătească chiriile lunare, eșalonat, în rate egale, organului fiscal teritorial competent, după perioada în care plata a fost amânată, dar până la 31 decembrie 2020.

Actul normativ poate fi consultat AICI.

 

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.