fbpx

RECTIFICARE BUGETARĂ | Guvernul taie peste UN MILIARD de lei de la Educație. Voucherele de 250 de lei pentru elevi nu vor fi acordate în acest an școlar

Ministerul Finanțelor Publice a elaborat proiectul rectificării bugetare și asigură respectarea limitei de 2,76% a deficitului bugetar. Documentul a fost publicat marți dimineață. "Produsul intern brut s-a majorat la 1031 miliarde lei, față de 1022,5 miliarde lei cât s-a estimat la fundamentarea bugetului pe acest an. Proiectul rectificării bugetare asigură sumele necesare pentru plata pensiilor și a salariilor. De asemenea, sunt asigurate sumele necesare pentru proiectele de investiții aflate în derulare, în timp ce sunt reduse sumele alocate instituțiilor cu un grad scăzut de utilizare a banilor alocați. Totodată, se asigură suma de 135 milioane lei pentru finalizarea procesului de restituire a taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule, a taxei pe poluare pentru autovehicule, a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi a timbrului de mediu pentru autovehicule, reprezentând accesoriile ramase la suma restituită (dobânzi). Se vor aloca 500 milioane lei pentru înlăturarea efectelor calamităților naturale produse în acest an", explică reprezentanții MFP.

Sursa citată menționează că bugetele locale cresc cu 4,4 miliarde lei, astfel:

- 2,9 miliarde de lei pentru echilibrare. Din această sumă, se prevăd în sumă globală 1,5 miliarde lei, urmând ca diferența să se aloce ulterior prin hotărâre de Guvern

- 1,5 miliarde de lei pentru PNDL

Totodată, mai arată sursa citată, s-a majorat cu 400 milioane lei pentru plafonul de împrumuturi/ trageri pentru unitățile administrativ teritoriale. De asemenea, plafoanele de contractare acordate din disponibilitățile contului general al Trezoreriei Statului pentru finanțarea proiectelor de investiții în cadrul Fondului de Dezvoltare și Investiții, se stabilesc în sumă de 10 miliarde de lei.

MFP prezintă și sinteza tăierilor bugetare. "Diminuările au fost operate de la Ministerul Transporturilor (-128,8 milioane lei), Ministerul Fondurilor Europene (-681,9 milioane lei), Ministerul pentru Mediul de afaceri, Comerț și Antreprenoriat (-243 milioane de lei), Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (- 310,4 milioane de lei), Ministerul Cercetării și Inovării (- 369,1 milioane lei), Ministerul Educației Naționale (- 1,03 miliarde lei), Secretariatul General al Guvernului (-143,6 milioane lei). La instituțiile la care au fost diminuate creditele bugetare, nu au fost diminuate corespunzător și creditele de angajament, astfel încât să nu fie afectat procesul de contractare a proiectelor finanțate din fonduri europene precum și a lucrărilor de investiții, diminuarea referindu-se doar la creditele bugetare (cash)", mai precizează MFP.

Cea mai mare sumă "economisită" la Educație rezultă din nederularea programului "Merg la școală", prevăzut de un proiect lansat zilele trecute în consultare publică. Acesta presupunea acordarea, pentru fiecare elev, în anul școlar 2019 - 2020, a unui voucher de 250 de lei, pentru rechizite, cărți și echipament sportiv.

Citiți și:  Toți elevii din învățământul preuniversitar vor primi, în anul școlar 2019 - 2020, câte 250 de lei pentru echipament, cărți și rechizite

Nota de fundamentare atașată proiectului arată că s-au diminuat creditele bugetare ale Ministerul Educației Naționale cu 1,03 miliarde de lei, în condițiile în care execuția la semestrul I este de 46% din bugetul aprobat. Propunerile privind reducerea cheltuielilor bugetare se referă la:

             titlul ”Cheltuieli de personal” - 400,0 mil. lei (suma rămasă asigură plata salariilor până la sfârșitul anului, titlurile executorii şi aplicare Legii nr. 85/2016),

             titlul ”Bunuri și servicii” – 7,5 mil lei, media lunară rămasă pentru semestrul al doilea este cu 12% mai mare decât media plăților pe primele 6 luni, reducerea propusă reprezentând suma blocată de 10% potrivit Legii 500/2002 privind finanțele publice.

             titlul ”Transferuri între unități ale administrației publice” -109,4 mil. lei, reprezentând suma blocată de 10% potrivit Legii 500/2002 privind finanțele publice.

             titlul ”Alte cheltuieli”- 80 mil lei ca urmare a economiilor înregistrate la dobânzi legale aferente sentințelor judecătorești,

             titlul ”Active nefinanciare” – 20 milioane lei, media lunară rămasă pentru semestrul al doilea este cu 226% mai mare decât media plăților pe primele 6 luni. 

             titlul ”Asistență socială” se propune diminuarea cu - 440 milioane lei, din cauza nederulării programului ”Merg la școală” întrucât până în prezent actul normativ necesar derulării programului nu a fost promovat. Media rămasă de cheltuit pentru semestrul II la acest titlu, cu 84% mai mare decât media lunară a plăților pe primul semestru permite derularea în continuare a actualului program pentru rechizite școlare destinat copiilor din familii cu venituri reduse aflați în învățământul primar și gimnazial.
             la  cheltuielile  aferente programelor cu finanțare rambursabilă se propune suplimentarea creditelor bugetare cu +30 milioane de lei și a celor de angajament cu 250 milioane lei pentru proiectul privind educația timpurie și proiectul ROSE privind învățământul secundar.

Totodată, pentru învățământul universitar, prin rectificare se propune majorarea cheltuielilor cu suma de 500 milioane lei asigurată prin majorarea veniturilor proprii cu suma de 250 milioane lei și reglementarea utilizării disponibilităților din anii anteriori în limita sumei de 250 milioane lei.

 

Image
Image
Image

Publish modules to the "offcanvas" position.