fbpx

România după 15 mai: Românii vor fi obligaţi să poarte măşti de protecţie în spaţii închise. Anunţul public făcut de Ludovic Orban

România după 15 mai: Românii vor fi obligaţi să poarte măşti de protecţie în spaţii închise. Anunţul public făcut de Ludovic Orban
Image
Image

După 15 mai, când va interveni relaxarea după starea de urgență, masca va deveni un accesoriu obligatoriu. Va trebui purtată în toate spațiile închise aglomerate, de la mijloace de transport în comun până în magazine și la serviciu. Cine nu respectă această regulă riscă sancțiuni, dar acestea vor fi introduse gradual, după o perioadă în care oamenii se vor obișnui cu noua normalitate, a explicat luni seara, la Digi24, prim-ministrul Ludovic Orban. El nu a detaliat despre ce fel de sancțiuni va fi vorba, dar a precizat, pe de altă parte, că pe piață vor fi suficiente măști, la prețuri rezonabile, iar persoanele vulnerabile le vor primi gratuit. Și elevii care vor merge la școală pentru pregătirea pentru BAC și Evaluarea Națională vor primi măști gratuit de la instituțiile de învățământ.

Ludovic Orban a mai spus că autorităţile au făcut demersuri pentru a se asigura că există suficiente măşti de protecţie pe piaţă şi nu se aşteaptă ca prețurile lor să fie exagerat de mari. „Nu cred că va fi necesar controlul preţurilor. Noi am căutat să dăm drumul producţiei de măşti chirurgicale, cu trei pliuiri, cele care sunt de uz curent și care asigură o protecţie de până la 80 la sută. Deja avem 23 de producători autorizaţi de entitățile din subordinea Ministerului Apărării, care au crescut capacitatea de producţie zilnică în România. Ne-am organizat ca pe lângă importurile care se fac de către companiile private să asigurăm pătrunderea pe piaţă a unei cantităţi suficiente de măști care să asigure satisfacerea cererii de măşti care va exista după data de 15”, a spus premierul, luni seara, la Digi24.

Întrebat dacă vor exista sancţiuni pentru cei care nu se vor conforma, premierul a declarat că, pentru început cel puţin, se pune accentul mai mult pe informare şi mai puţin pe amendare. „Cred că lucrurile trebuie să se dezvolte gradual, nu trebuie să ne apucăm să sancţionăm oamenii. Trebuie ca oamenii să se obişnuiască cu purtatul măştii, să învețe să aibă măști la ei, de asemenea şi angajatorii să asigure măşti pentru personal”, a mai spus Ludovic Orban, la Digi24.

 

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.