fbpx

Românii care revin din aşa-zisa zonă galbenă, obligaţi să stea în carantină. Parlamentarii şi mai multe categorii de bugetari fac excepţie

Românii care revin din aşa-zisa zonă galbenă, obligaţi să stea în carantină. Parlamentarii şi mai multe categorii de bugetari fac excepţie
Image
Image

Parlamentarii români nu vor fi obligați să stea în carantină sau izolare dacă se întorc în România dintr-o țară aflată în zona galbenă de risc de infectare cu noul coronavirus, se arată într-o anexă a HG care reglementează prelungirea stării de alertă în România. Guvernul exceptează de la izolare sau carantină, pe lângă membrii Parlamentului României și europarlamentarii dar și „personalul aparținând instituțiilor internaționale și sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională”.

Hotărârea de Guvern pentru prelungirea stării de alertă precizează că românii care vin în ţară din state incluse în zona galbenă de risc de infecție cu noul coronavirus trebuie să stea în carantină pe o perioadă de 14 zile la adresa de domiciliu, aminteşte Digi24. În anexa la HG se arată, însă, că de la această regulă sunt exceptați, printre alte categorii, și parlamentarii, mai menţionează sursa citată.

Guvernul a aprobat în şedinţa de marţi prelungirea stării de alertă cu 30 de zile. Hotărârea a fost adoptată „în unanimitate” în Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, a anunțat premierul Ludovic Orban. Conform documentului, se menține obligatorie purtarea măștilor în spațiile publice închise, spații comerciale, la locul de muncă sau în mijloacele de transport în comun. De asemenea, persoanele care vin din străinătate din țări care nu mai prezintă un risc mare al răspândirii infecției cu coronavirus nu mai stau în carantină sau izolare.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a prezentat o listă cu țările pentru care se elimină obligativitatea de carantină sau izolare la domiciliu după revenirea în ţară, dacă, bineînțeles, cetăţenii respectivi nu prezintă simptome. S-a creat, aşadar, o aşa-zisă zona verde, ceea ce lasă restul statelor în zona galbenă, pentru care încă există restricţii. Lista se poate modifica de la o săptămână la alta şi, conform celei mai recente informări, îzona fără restricţii include Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Elveţia, Germania, Grecia, Islanda, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria.

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.