fbpx

România, acuzată de Serbia că a încălcat convenţia privind navigaţia pe Dunăre după ce a blocat un transport cu blindate rusești

România ar fi încălcat convenţia privind regimul navigaţiei pe Dunăre după ce a blocat un transport cu blindate rusești dinspre Rusia către Serbia, a scris presa sârbă. Ministerul Afacerilor Externe a reacționat, vineri, spunând că transportul nu îndeplinea condițiile europene, astfel încât nu a primit licență de tranzit.

Potrivit HotNews, presa sârbă a scris, citând un oficial de la Belgrad, că România a împiedicat, pe Dunăre, un transport de 30 de tancuri T-72B3 şi 30 de vehicule blindate BRDM-2 dinspre Rusia către Serbia. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a reacționat, vineri, spunând că transportul nu îndeplinea condițiile europene, astfel încât nu a primit licență de tranzit.

Ce spune MAE:
"Conform normelor aplicabile, pentru eliberarea unei licențe de tranzit pentru un transport cu produse militare (potrivit legii, licența poate fi emisă numai în favoarea unui operator român) se impune îndeplinirea unor condiții, între care se numără și aceea ca serviciul oferit de operatorul român, în baza licenței de tranzit, să nu servească direct sau indirect unei persoane fizice sau juridice, unei entități sau organism din Federația Rusă sau în scopul utilizării în Federația Rusă (în conformitate cu Decizia 2014/512/PESC a Consiliului UE privind măsuri restrictive având în vedere acțiunile Federației Ruse de destabilizare a situației în Ucraina, care este parte a dreptului intern al României).
Această condiție nu a fost îndeplinită în situația în atenție, astfel încât o astfel de licență nu ar fi fost posibil a fi emisă de autoritatea română competentă".

Sursă foto HotNews.

Image
Image
Image

Publish modules to the "offcanvas" position.